Virksomhederne køber igen IT

Efter et fald i virksomhedernes investeringer i IT-teknologi har blandt andet opblomstringen af mobile enheder som smartphones sparket ny gang i salget.

Apples iPhone er nok den mest populære smartphone for tiden, hvilket det højeste salgstal på NetComs liste understreger. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kurven for salget af IT-teknologi led et alvorligt knæk næsten fra den ene dag til den anden, da den finansielle krise gav økonomien en ordentlig mavepuster. Luften er nu endelig så småt vendt tilbage i verdensøkonomiens lunger, og det har igen sat fuld fart på virksomhedernes villighed til at investere i ny it-teknologi.

Således faldt de samlede internationale IT-investeringer med 1,2 procent i 2009. Men allerede året efter voksede salget igen med seks procent til svimlende godt 3.000 milliarder dollar. Det billede er fortsat i år, hvor stigningen i første kvartal var på 5,4 procent.

Nils Molin er administrerende direktør i IDC Nordic, der blandt andet laver analyser inden for IT-branchen. Han mener, at især udviklingen inden for hardware trækker væksten i salget af it-teknologi.

"Smartphones og tavlecomputere giver helt nye muligheder for virksomhederne, men det kræver jo også udvikling og indkøb af ny software, så de kan drage nytte af de nye kommunikationsplatforme," påpeger han.

Karlheinz Kautz, CBS-professor og ekspert i IT-branchen, er enig i den analyse og peger desuden på, at udviklingen går i retning af rent internetbaserede applikationer (cloud computing) tager fart, hvilket blandt andet ses ved, at Microsoft og Apple satser stort på at udvikle denne teknokogi.

Men også mere traditionelle områder som strategiske investeringer i skræddersyet virksomhedssoftware nyder fremgang.

"Det skyldes, at mange virksomheder forudser, at økonomien bliver relativt stabil de kommende år, og derfor ser de det som et godt tidspunkt at implementere ny software," siger Nils Molin.

Tele og finans fører an: Men hvor kommer væksten fra? Nils Molin forventer, at især teleindustrien og den finansielle sektor vil investere massivt i it-teknologi de kommende år. De stigende investeringer er en udløber af finanskrisen, der har udløst øget fokus på besparelser og effektiviseringer.

"Ved at implementere ny software kan de blandt andet få et bedre øjebliksbillede af, hvordan det går for deres virksomhed, og det giver et bedre grundlag for at træffe de rigtige beslutninger," siger Karlheinz Kautz.

Også uden for erhvervslivet er man begyndt at få øjnene op for at investere i nye it-systemer. De offentlige sektorer i mange vestlige lande er i disse år under et økonomisk pres fra galopperende underskud og en ændret demografi, der betyder, at færre skal betale for flere, mener Nils Molin.

"Derfor venter vi, at der i fremtiden vil blive foretaget store it-investeringer i de offentlige sektorer, særligt sundhedssektoren," siger han.

Læs Berlingske Nyhedsmagasinonsdag 15. juni