Virksomheder vil undgå fyringer

I stedet for at afskedige ansatte søger virksomheder andre muligheder.

Selv om der skal skæres ind til benet i de danske virksomheders økonomi, oplever Dansk Erhverv stor interesse blandt deres medlemmer for at finde alternativer til fyringer.

- I de seneste par måneder har vi oplevet en stigning i antallet af henvendelser fra vores medlemsvirksomheder om alternativer til afskedigelser. Det sker med henblik på at gennemføre
besparelser i virksomhederne", siger advokat i Dansk Erhverv, Frederik Brocks.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden mod forventningen netop er røget op over 100.000. I 3F frygter man, at en bølge af fyringer er på vej, som vil ramme danskerne efter sommerferien. Omkring det tidspunkt ender mange aftaler om arbejdsfordeling nemlig.

- I juni måned alene var der cirka 5.000 på arbejdsfordeling, der havde fået forlænget fordelingen ud over de oprindelige 13 uger. Hertil kommer alle de mange tusinde, der er på fordeling på de normale 13 uger. Derfor kan vi alene af den grund regne med, at fyringerne vil fortsætte efter sommerferien, siger forbundsformand i 3F Poul Erik Skov Christensen til Fagbladet 3F.

Men Dansk Erhverv deler slet ikke den bekymring. Virksomhederne er nemlig godt klar over, at det i et større perspektiv kan have konsekvenser for virksomheden at afskedige folk, ikke mindst på grund af de tilbageværende medarbejdere.

- Virksomhederne søger rådgivning om alternative muligheder hos os, herunder især mulighederne for efteruddannelse eller kollektiv lønnedgang. Også arbejdsfordeling er et varmt emne. Ofte er det kun, når alle andre muligheder er udtømt, at afskedigelserne overvejes - det er kun en sidste udvej, siger Frederik Brocks.

- ulha