Virksomheder uforberedte på store pensionist-årgange

Kun seks procent af de europæiske virksomheder forbereder sig på, at de store årgange snart går på pension.

Trods al snakken om manglen på arbejdskraft i forbindelse med, at den store ældregeneration over hele Europa går på pension i de kommende år, lader virksomhederne ikke til at være bekymrede.

I hvert fald ikke hvis man skal tro en undersøgelse fra The European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Dublin Instituttet), et institut under EU, der arbejder med såkaldt ”age management” i de europæiske virksomheder.

Instituttet har samlet eksempler ind fra 150 europæiske virksomheder, der skulle vise ”god praksis” i forhold til at holde de ældre medarbejdere længere på arbejdsmarkedet. Men få virksomheder havde noget at byde på, og det har overrasket, ifølge nyhedsbrevet Arbejdsmiljø fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

”Det mest overraskende i dette projekt er, at det har været så svært at finde gode eksempler på virksomheder, der arbejder med Age Management,” siger Robert Andersen fra Dublin Instituttet til nyhedsbrevet.

De virksomheder, der har beskæftiget sig med ”age management”, har haft gode resultater og oplever blandt andet færre problemer med at tiltrække medarbejdere, ifølge nyhedsbrevet Arbejdsmiljø. Dublin Instituttet har samlet og analyseret de gode eksempler fra flere forskellige lande, brancher og typer organisationer.

Eksemplerne handler om emner som rekruttering, kompetenceudvikling, fleksible arbejdstider, helbred og ergonomi. På Dublin Instituttets hjemmeside kan man søge i eksemplerne. Der er ingen danske virksomheder repræsenteret. Sverige er blandt andet repræsenteret ved Volvo.