Virksomheder tvinges til offentlige ligestillingsmål

Nyt lovforslag vil tvinge landets 1.100 største virksomheder til at offentliggøre politik for at få flere kvinder i ledelseslagene.

Med 70 kvindelige medlemmer og en andel på 39,5 procent ligger Folketinget selv meget tæt på målet om mindst 40 procent kvinder i ledelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fortæl, hvor mange kvinder du vil have i ledelseslaget, og hvordan du vil nå dertil - eller også får du en bøde. Et nyt lovforslag lægger op til, at de 1.100 største danske virksomheder i deres årsrapporter skal fortælle om deres måltal for andelen af "det underrepræsenterede køn" i ledelsen. Samtidig skal der udarbejdes en politik for, hvordan måltallet skal nås. Det fremgår af lovforslaget, som er sendt i høring frem til mandag 20. august, men først forventes fremsat til oktober, når Folketinget officielt åbner efter sommerferien.

Efter lang diskussion om behovet for kvoter for kvinder i ledelse er regeringen nået frem til denne løsning. Formålet er dog det samme: Virksomhederne skal have et ordentlig slag i ryggen for at få ligestillingen på sporet for alvor.

"For at opnå et bredt rekrutteringsgrundlag og give virksomhederne et solidt skub i den rigtige retning, mener regeringen, at en større gruppe af virksomheder skal forpligtes til at arbejde for en mere ligelig fordeling af mænd og kvinder i ledelserne. Lovforslagets forslag om at opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn samt forpligtelsen til at udarbejde en politik for at øge det underrepræsenterede køn i virksomhedens ledelseslag generelt forventes at føre til en mere ligelig kønssammensætning," står der i bemærkningerne til lovforslaget, som netop nu er i høring blandt bl.a. en stribe erhvervsorganisationer.

Med lovforslaget kommer afrapportering om ligestilling pludselig på linje med afrapportering om samfundsansvar, som virksomhederne længe har haft for vane at fortælle om i deres årsrapporter. Også her er der kommet en lov, som forpligter virksomhederne til at fortælle mere om det samfundsansvarlige i deres investeringer end tidligere.

Og der er kontant afregning, hvis ikke virksomhederne får ligestillingsdelen med i deres årsrapporter.

"Der indføres med lovforslaget bødestraf, hvis en virksomhed ikke har opstillet måltal eller udarbejdet en politik. Det bemærkes, at lovforslaget ikke har til hensigt at pålægge sanktioner, hvis en virksomhed ikke opnår det måltal, den selv har opstillet. Målet er, at virksomhederne skal være ambitiøse i deres målsætning. Hvis der indføres sanktioner for ikke at nå det opstillede mål, vil der ikke være et incitament for virksomhederne for at opstille ambitiøse mål," står der i lovforslaget.

Her understreges det samtidig, at en virksomhed ikke skal opstille måltal eller udarbejde en politik, hvis der er ligelig kønsfordeling - altså mindst 40 procent kvinder eller mindst 40 procent mænd i ledelsen.

Det er Erhvervsstyrelsen, som hvert år skal holde øje med, om kravet om at opsætte måltal og fortælle om, hvordan det går med at leve op til det, får flere kvinder i ledelserne i de 1.100 største virksomheder som resultat.

"Der gennemføres endvidere en evaluering af lovforslaget efter 3-4 år med henblik på at se, om der er sket reelle fremskridt i udviklingen af andelen af kvinder i virksomhedernes og institutionernes bestyrelser, herunder om der er behov for en revision af lovforslaget," står der i lovforslaget.