Virksomheder skrotter ansøgere ud fra CVet

En lang række virksomheder peger på CVet som det vigtigste led i en jobsøgning, fordi de læser CVet som det første. Danfoss peger stadig på den motiverede ansøgning som essentiel.

Se hele grafikken i bunden af artiklen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vigtigste ved en jobansøgning er tilsyneladende ikke A4-arket, hvor ansøgeren med store armbevægelser fortæller om sin fleksibilitet, sine mange bolde i luften eller sin omstillingsparathed.

I bunken af ansøgninger er det nemlig slet ikke sikkert, at den motiverede ansøgning bliver læst af den potentielle fremtidige arbejdsgiver. Mange virksomheder ser nemlig CVet som den klart vigtigste del af en jobansøgning. Og hvis CVet ikke er i orden, bliver ansøgeren kasseret med det samme.

CV kan være vigtigere end ansøgning

Det forklarer blandt andet Christian Flø, som er ansvarlig for talentudvikling og uddannelse i Dansk Supermarked.

»CVet er vigtigt, da vi normalt først vurderer, om de nødvendige kompetencer er til stede for at løse opgaverne i den søgte stilling. Hvis ikke vi overbevises om det i CVet, vil ansøgeren ofte blive valgt fra. Hvis vi vurderer, at kompetencerne er på plads, læser vi selve ansøgningen grundigt igennem for at se nærmere på ansøgernes motivation,« lyder det således.

Han bakkes op af Anne Tang Magnussen, der er HR-chef i Carlsberg. Hun fortæller, at hun aldrig skænker en motiveret ansøgning et blik, før hun har haft CVet i hånden.

»Hvis ikke CVet indeholder vores kompetencekrav, læser jeg ikke ansøgningen. CVet viser os langt hen ad vejen, hvilke kompetencer folk har med sig. Der kan vi se, hvor ansøgerne er uddannede, og hvor de før har arbejdet, og hvis det matcher vores behov, læser jeg ansøgningen. Altid i den rækkefølge,« siger HR-chefen.

Belinda Bramsnæs, Headhunter og Executive Consultant, Birn+Partners

»Regel nummer ét er, at man skal holde sig til sandheden. Det vil sige, at man skal lade være med at skrive titler, man ikke har haft og uddannelser, man ikke har taget. «


For Anne Tang Magnussen handler det om at udnytte sin tid bedst muligt, når hun først og fremmest vælger at bruge tid på at læse om ansøgernes uddannelser og tidligere stillinger frem for den motiverede ansøgning.

»Jeg rekrutterer rigtig mange mennesker, og det er en måde at optimere ansættelsesprocessen på, at jeg hurtigt kan sortere mange ansøgere fra, fordi deres CV ikke lever op til de krav, vi stiller til ansøgerne,« siger hun.

Hos Danfoss genkender Head of Talent Acquisition Bettina Jørgensen processen med, at CVet kan være en nem måde at skille fårene fra bukkene, hvis der er flere hundrede ansøgere til et job. Omvendt mener hun stadig, at den motiverede ansøgning er lige så vigtig som CVet.

»CVet vil typisk være det, vi kigger på først, til den første udvælgelse. Men jeg synes virkelig, at den motiverede ansøgning også er vigtig. Hvis vi kan se, at en ansøger har sat sig ind i virksomheden og ind i jobbet, er det meget positivt og noget, vi lægger mærke til,« lyder det fra Bettina Jørgensen.

Sjuskede CVer

En ting, som virksomhederne til gengæld ikke kan lide, er, når de indkomne CVer er fyldt med fejl. Både Anne Tang Magnussen og Christian Flø sorterer begge jævnligt ansøgere fra, fordi deres CVer simpelthen er for dårlige, sjuskede eller forkert sat op.

»En af de største fejl, vi ser, er, at ansøgerne simpelthen ikke gør nok ud af deres CV. De er ikke bevidste om, at det er en meget vigtig del af deres samlede ansøgning. Ansøgerne har muligvis et CV, der præsenteres på en let tilgængelig måde, men hvis det oprindelig er lavet til en anden stilling og ikke målrettet den stilling, der nu søges, øger det risikoen for, at vi vælger ansøgeren fra,« siger Christian Flø, der ofte oplever, at ansøgernes CVer fremstår generiske og ukonkrete.

»Folk bruger alt for ofte standard-CVer, og mange mangler simpelthen at lægge vægt på de ting, som er relevante for det job, de søger. Herudover opremser folk ofte blot, hvad de har lavet i tidligere stillinger, men vi er mere interesserede i at høre, hvad folk har opnået af resultater,« siger han.

Den slags sjuskefejl springer også i øjnene på HR-chefen fra Carlsberg. Hun ser også jævnligt genbrugte CVer, ligesom hun har oplevet en ansøger, som på et billede sad med en øldåse fra et konkurrerende bryggeri. Dog peger Anne Tang Magnussen på mere åbenlyse sjuskefejl som noget af det værste ved at læse et dårligt CV.

»Jeg er helt autistisk med stavefejl og trykfejl, og dem vil jeg altid lægge mærke til. Hvis tingene ikke er sat ordentligt op, hvor ansøgerens nyeste ansættelser for eksempel står i bunden, har det også en indflydelse på helhedsindtrykket,« siger hun.

»Det er jo ikke så interessant, hvad folk lavede for 15 år siden. Det er ikke noget, der direkte diskvalificerer en kandidat, men skal man lave et rigtig godt CV, skal det helt klart være letlæseligt.«