Virksomheder efterlyser specialiseret arbejdskraft

Mens ledigheden stiger og fyringsrunderne vælter frem i dansk industri, kæmper flere danske virksomheder ironisk nok for at skaffe folk. Det er især specialister, der er brug for, lyder det.

Foto: Rune Evensen / Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
En ny undersøgelse fra Nyhedsmagasinet Ingeniøren og Ingeniørforeningen IDA viser, at flertallet af de ingeniørtunge virksomheder herhjemme har svært ved at finde specialiseret arbejdskraft.

Problemet kan virke sært taget i betragtning, at ingeniørbehovet er faldet i takt med, at ledigheden er steget og fyringesrunder er blevet hverdag i den danske økonomi.

Men ifølge konjunkturanalysebn, der dog primært har set på ingeniørbranchen svarer hele 59 procent af virksomhederne, at det er stort set umuligt at finde specialiseret arbejdskraft.

Således har rådgivervirksomheden Niras haft svært at skaffe specialister i 2008:

”Selv om markedet er langsommere end før, så mangler vi anlægsfolk både til bane, vej, konstruktion, spildevand og vandforsyning. De seneste to-tre år har der været massiv mangel på folk, og vi ville med glæde ansætter 20-30 mere inden for anlæg, hvis vi kunne," siger adm. direktør Carsten Boesen til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Ifølge konjunkturanalysen er antallet af virksomheder, der har problemer med at få de specialister, de har brug for, steget fra 51 procent i 2007 til 59 procent i 2008.

Når specialisterne er så efterstræbte, skyldes det ifølge IDA-formand Lars Bytoft virksomhedernes fokus:

"Forskning og udvikling er de kerneopgaver, virksomhederne beholder i Danmark, og det skal man bruge specialister til," siger han.