Vinpriser på vej mod boble

Priserne på de allerfineste vine er efterhånden blevet så høje, at ingen nogensinde vil drikke dem. Det peger på en investeringsboble, advarer investor.

Franske vine før en auktion i Arbois under Percee du Vin Jaune-festivallen. Her blev en flaske fra 1774 solgt for 57.000 euro. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF PACHOUD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vininvesteringer er med hastige skridt blevet et populær alternativ til aktier og obligationer. Men nu peger prisniveauet på, at der er en investeringsboble på vinmarkedet, advarer vininvestor Per Østergaard fra FineWines.dk.

Læs også: Ni sjove facts du ikke vidste om champagne

Investorerne begyndte at se mod andre græsgange, da aktiemarkedet begyndte at tumle nedad som følge af finanskrisen. Og et af de steder mange så mod, var markedet for dyr vin. Erfaringerne viste nemlig, at der var rigtig mange penge at tjene ved at sætte pengene i den gærede druesaft.

"Siden 2009-årgangen har vi haft priser, vi aldrig har set før. Det er helt vanvittigt. Og det er spørgsmål om tid, før boblen springer," siger Per Østergaard.

Han nævner som eksempel vinen Lafite 2008, der i foråret 2009 kostede 1.300 kroner flasken da den blev solgt "en primeur" - altså mens den stadig ligger på fad. Den samme vin koster i dag 13.000 kroner. En anden vin er Latour 2008, der også kostede 1.300 kroner ved frigivelsen en primeur. Den koster i dag tæt på 8.000 kroner.

"Det har været et fantastisk marked at investere i i lang tid, men man skal være opmærksom på, at prisniveauet lige nu er ekstremt højt," siger Per Østergaard og maner til forsigtighed for nye investorer.

De dyre vine er nemlig blevet så dyre, at ganske få mennesker i verden har råd til at drikke dem. Det betyder, at vinen har fået en værdi, så den aldrig realiseres med det oprindelige formål – nemlig at drikke den. Dermed er vinen gået fra at være et forbrugsgode til at være et investeringsobjekt. Men prisstigningerne baserer sig udelukkende på, at alle forventer, at priserne vil forsætte opad. Og det får en rød lampe til at blinke for Per Østergaard.

"De priser, vin bliver handlet til, er en bobbel. Men det er djævelsk svært at spå, hvornår den brister. Hvis der kommer et økonomisk opbremsning i Kina, kunne det udløse det," siger han.

Mange nyrige kinesere køber de rigtig dyre vine. Men markedets prisvækst baserer sig på en forventning om, at endnu flere af Kinas 1,2 milliarder indbyggere begynder at drikke vin. Og det er farligt, mener vininvestoren.

"Det er nøjagtig samme logik, der lå bag dotcom- og boligboblen. Det byggede på, at folk forventede, at priserne ville fortsætte opad hele tiden. Men det gik som bekendt ikke så godt," siger Per Østergaard.

INFOSHOP: Her er Danmarks bedste vinguide