Vind loyalitet med en god onboarding-proces

Virksomheden kan vinde meget med en velstruktureret onboarding-proces, men du kan også selv gøre en del for at sikre, at du bliver en succes i jobbet. Vellykket onboarding går begge veje.

Karriererådgiver i IDA Lise Dan. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye medarbejder gerne føle, at han eller hun har sagt ja til og er landet i den rigtige virksomhed ved et jobskifte. En god introduktionsperiode – onboarding – skaber loyalitet.

”Det er ikke nok, at der er et skrivebord og en buket blomster. Der skal være en proces for, hvordan der tages imod nye medarbejdere. De skal lære virksomheden at kende. Alt fra værktøjerne, processerne, hvem, der ved hvad og hvilke opgaver de skal varetage,” siger Ingeniørforeningen IDAs formand for Ansattes Råd, Juliane Marie Neiiendam.

For virksomheden gælder det om at vise, at de har solgt jobbet til samtalerne, som det reelt er, når medarbejderen starter. Der er en prøveperiode, som både gælder for virksomheden og den ansatte.

Ellers kan virksomheden risikere at miste den nyansatte efter kort tid, og så kan jagten på den ideelle kandidat starte forfra.

Tjek det allerede til jobsamtalen

Karriererådgiver i IDA Lise Dan mener, at du som medarbejder selv skal tage ansvar for en god onboarding-proces. Det viser, at du er motiveret og interesseret i at give værdi til virksomheden, så hurtigt som muligt.

Derfor mener hun allerede, at du til jobsamtalen skal spørge ind til virksomhedens onboarding-program. Hvis virksomheden ikke har det, så skal du som kandidat selv smide et på banen.

”Du kan foreslå et introduktionsprogram, for så viser du initiativ før dag et. Du skal have skaffet dig et overblik over virksomheden, de opgaver du skal løse, hvad du skal levere, og hvad der forventes af dig,” siger Lise Dan.

Som ny medarbejder kan det være en god idé at teame up med en neutral sparringspartner – enten fra et helt andet firma eller en fra en anden afdeling i virksomheden, så du får styr på de tre vigtigste mål det første halve år i stillingen.

”Hvis du støder på svære dilemmaer og forhindringer skal du forsøge at tage det med chefen. Men du kan også få dig en onboardingcoach, fx gennem IDAs Mentorprogram,” lyder rådet fra Lise Dan og nævner som eksempel, hvordan en mentor giver en ny leder et frit og fortroligt rum.

Forventningsafstem med chefen

Det er vigtigt at forventningsafstemme med chefen, så der er styr på, hvilke opgaver du skal løse for at blive en succes i jobbet. Sammen skal I danne jer overblikket over afdelingens og virksomhedens årshjul, så du kender alle de vigtigste mål i jobbet.

”Det er din opgave at finde ud af, hvem der sidder som de relevante beslutningstagere i hierarkiet. Du skal selvfølgelig også have styr på, hvor afdelingens mål er i forhold til virksomhedens strategi – og hvad det præcist betyder for dine mål,” lyder rådet fra Lise Dan.

Hold møder med beslutningstagerne

Du skal også finde ud, hvornår der bliver holdt møder, hvor der tages beslutninger – så du kan forsøge at komme med til de møder. Ved du, hvem der er hvem og kender du beslutningsvejene, så kan du begynde at påvirke din leder rigtigt.

”Det er derfor vigtigt, at du netværker på det rigtige niveau. Du skal spise frokoster på tværs af organisationen. Lav to-tre frokost- og kaffeaftaler i den første tid, du er i virksomheden,” anbefaler Lise Dan.

Hvad bliver chefen målt på?

Det er også en vigtig opgave fra start at finde ud af, hvad din chef bliver målt på. For så ved du, hvad du skal levere for at skabe succes for chefen og dermed dig selv. Det giver nemlig værdi for både din leder og dig selv, hvis du kan lede opad: Sådan leder du din chef.

”Det handler jo i bund og grund om at gøre sig lækker overfor virksomheden. På den måde gør du dig også lækker for dig selv, da du vedligeholder din markedsværdi. Så din egen tilgang er afgørende for en vellykket onboarding – og du skal være bevidst om at networking spiller en enorm stor rolle,” fastslår Lise Dan.

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.