Vil du være selvstændig, skal du ikke tage en akademikeruddannelse

Der er i dagens Danmark meget fokus på, at vi har brug for selvstændige. Ligeledes er der mange unge, som drømmer om at gå den vej. Men vejen til den selvstændigedrøm er ikke med en akademikerbaggrund, men en erhvervsuddannelse.

Foto: NIels Ahlmann Olesen

Drømmen om at være din egen chef og have din egen virksomhed rumler i mange maver. Men en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at det ikke er med de lange videregående uddannelser, man er sikker på at ende som selvstændig. Faktisk har de fleste selvstændige i Danmark en erhvervsuddannelse.

»Der er meget fokus på, at vi i Danmark har brug for selvstændige, og der er mange unge, som ønsker at blive selvstændige. Men nogle har det indtryk, at det kræver en Ph.D. for at blive selvstændig. Det er slet ikke tilfældet,« forklarer Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening.

Virkeligheden blandt de selvstændige er simpelthen en anden. 44 pct. af de selvstændige danskere i alderen 30-59 år har en erhvervsuddannelse, hvorimod dem med den lange videregående uddannelse kun står for 13 pct. af andelen, viser analysen fra Dansk Arbejdsgiverforeningen.

»Der er mange, der tænker, at selvstændige laver apps og IT. Men rygraden af folk, der er selvstændige, er folk med en erhvervsuddannelse. Det vil sige murer, frisører, mekaniker osv.. Det er interessant, for det er ikke noget, man hører så meget om,« tilføjer han.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforeningen skal man blive bedre til at informere om jobmulighederne med en erhvervsuddannelse. Og det skal allerede ske i folkeskolen.

»Der skal gøres en stærkere indsats i folkeskolen bl.a. med bedre vejledning og erhvervsrettede projekter. For der er behov for flere faglærte. Vi kommer til at mangle ca. 60.000 faglærte i 2025. De unge skal altså informeres for at kunne træffe det rigtige valg i fremtiden,« siger Jannik Bay.