Vil du være rig - så bliv købmand

Danmark er en handelsnation, og det præger Berlingske Business Magasins liste over landets 100 rigeste. Godt købmandskab giver god indtjening. Især hvis man forstår at tænke internationalt.

Lars Larsen , direktør Jysk Sengetøjslager, fotograferet ved hovedkontoret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Vil man for alvor tjene penge i Danmark, bør man have næse for godtkøbmandskab.

Handel har været et solidt grundlag for dansk økonomi i et par tusindeår, og det er det stadig. På Berlingske Business Magasins opgørelseover "Danmarks 100 rigeste", indtager et par kendte købmænd pladsernesom nummer 2 og 3, nemlig familien Holch Povlsen (Bestseller) med enformue på 24,6 milliarder kr. og Lars Larsen (Jysk) med 18 milliarderkr.

De må dog overlade førstepladsen til en familie, der ikke er kendt foregentlig købmandskab, men i al fald er god til at tjene penge. Som nr.1 på listen over de rigeste finder man familien Kirk Kristiansen -familien bag Lego - med en formue på 55,3milliarder kr.

Men det er karakteristisk for opgørelsen over Danmarks størsteformuer, at mange af dem er tjent ved at lange varer over disken.Den fynske oliekøbmand Torben Østergaard-Nielsen (Bunker Holding) eravanceret 14 pladser og kommer ind som nr. 18. Hans fynske kollegaNiels Thorborg, der gjorde leasing af tv og hvidevarer til en folkesagmed L’easy, springer 19 pladser op ad listen til nr. 27.

Legetøjssælgerne i Gjørup-famlien (BR Legetøj) avan¬cerer med hele 15pladser, og grænse¬købmændene i Fleggaard-familien hører nu til blandtde 25 mest velhavende i Danmark. Knud og Erling Daell, der sælgerværktøj og byggevarer i kæderne Harald Nyborg og Jem og Fix, er ogsåblandt højdespringerne.

Listen rummer desuden ikke færre end seks rige familier, som boltrersig inden for salg, import og handel med biler og biltilbehør. Og deti et land med verdens højeste bilafgifter.

Købmanden kender forretningen

De stærke købmænd har generelt klaret sig godt gennem finanskrisen,selv om detailhandelsomsætningen i Danmark og i store dele af verdener stagneret, siden finanskrisen brød ud i september 2008. Det har deikke mindst gjort ved at tænke internationalt.

Både Lars Larsens Jysk og Holch Polvsens Bestseller er i dag globalekæder, der er repræsenteret i alle vækstmarkeder. Den samme lektie haroliekøbmanden Torben Østergaard-Nielsen lært, og flere af de øvrigedetailhandels-matadorer på listen driver også forretning uden forlandets grænser.

En garvet købmand, tidligere direktør i Netto Mads Krage, har denneforklaring på det danske købmandsgen:

”Købmænd er i forretningen hver dag. De ser helt ned i detaljen,hvilke konsekvenser deres beslutninger har hos kunden. Og fordi delever af små marginaler og skal præstere en omsætningshastighed, derer kortere end deres kredittid hos leverandørerne, har de hele tidenderes opmærksomhed rettet mod små forbedringer, der kan optimeresalget og indtjeningen”.

Læs hele artiklen om købmandskab og om "Danmarks 100 rigeste" iBerlingske Business Magasin torsdag 13. september 2012.