Vil du være chef? Så skal du læse statskundskab

Vil man nå til tops, er det en god idé at tage en samfundsvidenskabelig uddannelse. Det viser en ny undersøgelse.

Center for Sundhed og Samfund under Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Hvis du drømmer om at blive leder i en privat eller offentlig virksomhed, skal du vælge en samfundsvidenskabelig uddannelse. Der er nemlig langt større sandsynlighed for at blive leder, hvis du er uddannet i statskundskab, økonomi eller erhvervsøkonomi, end hvis du er uddannet i et humanistisk eller naturvidenskabeligt fag. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv, som har tjekket, hvilke universitetsuddannelser der giver den største sandsynlighed for at blive leder i løbet af karrieren.

Det brede perspektiv

I toppen af listen ligger statskundskab, hvor kandidaterne har 25 procent sandsynlighed for at nå til tops i løbet af deres karriere, mens civilingeniører som er de eneste ikke-samfundsvidenskabelige i top ti har 21 procent sandsynlighed for at få en toppost.

Ifølge uddannelsespolitisk chef ved Dansk Erhverv, Jannik Schack Linnemann, skyldes statskundskabernes høje placering på listen, at de på deres uddannelse får værktøjer til at se tingene i et meget bredt perspektiv og til at spotte de sammenhænge, der er mellem forskellige aktører i samfundet.

»De får en generalistuddannelse, hvor de snuser til en bred vifte af fag, som er bredt anvendelige på arbejdsmarkedet. Deres kompetencer giver adgang til en lang række forskellige jobtyper i forskellige organisationer, hvorfor de meget naturligt må ligge højt. Man ser ofte, at ledere er generalister, og det, tror jeg, er forklaringen. Derfor kan det også undre, at civilingeniører ligger så højt, for dem vil man normalt betegne som specialister. Men det skyldes, at de ofte tager en HD og på den måde åbner deres arbejdsmarked.

Tit mangler »statskundskabere« at sprænge glasloftet helt op på topchefniveau, og det er ikke min forventning, at det kommer til at ændre sig, for cand.merc.erne er blevet gode til at tage det bedste fra statskundskab med netop forståelsen for det politiske. Særligt Copenhagen Business School (CBS) har været innovative på det felt. Dertil er der nogle poster, som »statskundskabere« fagligt ikke kan bestride, fordi de ikke har kompetencerne. De har eksempelvis ikke økonomisk indsigt til at blive CFOs (finansdirektører, red.),« siger Jannik Schack Linnemann, som er manden bag analysen.

Lys fremtid med økonomi

Han tror derfor også, at folk med en økonomisk uddannelse går en lys fremtid i møde, når de kommer til at stryge helt til tops som topchefer i de store virksomheder.

»De har nogle økonomiske kvalifikationer, som er meget efterspurgte, og så har de nogle specialiserede kompetencer, som giver dem et helt eget arbejdsmarked, fordi andre faggrupper selv om de er meget erhvervsrettede simpelthen ikke kan konkurrere med dem på den bane. Derfor vil de altid ligge højt på sådan en liste,« siger Jannik Schack Linnemann.

Nederst på listen ligger tandlægerne og folk, der har læst lægevidenskab, som kun giver én procent sandsynlighed. Skal man tegne et generelt billede, er der mange humanistiske uddannelser i den lavere halvdel. Det giver grundlag for en uddannelsespolitisk debat, mener Jannik Schack Linnemann.

»Det er dårlig brug af skatteydernes penge, når vi som i dag ukritisk giver penge til en masse uddannelser, hvor bevillingerne afhænger af historiske tilfældigheder. Særligt når vi ved, at nogle uddannelser giver bedre rum på arbejdsmarkedet også for at besætte lederstillinger, som per definition er mere værdiskabende end andre typer af job,« siger han.