Vikarens fejl falder tilbage på lederen

Ansvar. Sejler opgaverne rundt, når du som leder vender tilbage efter sommereferien, er det stadig dit ansvar at rydde op, selv om du bad en anden om at tage over for dig i dit fravær.

»Når man som leder delegerer ansvaret til en underordnet medarbejder, er man reelt den ansvarlige,« siger Michael Uhrenholt fra Lederne til denne uges dilemma. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Delegerer du ansvaret for dine lederopgaver nedad i systemet, mens du er på ferie – og sejler det hele, idet du vender tilbage – er det dig, der som leder må tage ansvar for, at sagerne atter bliver bragt i orden og de presserende opgaver løst. Sådan lyder konklusionen fra ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt, Lederne, i Ugens Dilemma på Business.dk.

I dilemmaet har du som leder af 12 ansatte i en grossistvirksomhed bedt en af de dygtige medarbejdere, Johanne, køre butikken videre under din ferie. Men den opgave har tilsyneladende været hende for stor.

»Når man som leder delegerer ansvaret til en underordnet medarbejder, er man reelt den ansvarlige, hvilket lederen i det aktuelle dilemma ikke har forholdt sig til. Den erfarne medarbejder Johanne har sandsynligvis gjort sit bedste under de givne omstændigheder, hvilket lederen som udgangspunkt må antage, og heraf reagere på. Skulle det siden vise sig, at Johanne ikke har forstået opgaven eller taget ansvaret tilstrækkeligt seriøst, kan lederen handle herfra,« siger Michael Uhrenholt.

Lad vikaren undskylde

Først og fremmest skal der tages hånd om kunderne, så de ikke oplever yderligere svigt. 55 procent af læserne på Business.dk har foretrukket løsning 1, hvor lederen straks tager affære, får ekspederet de kuldsejlede ordrer og ringer kunderne op med en undskyldning. Men ifølge Michael Uhrenholt er det snarere løsning 4, der er den rette, hvor lederen i stedet skriver en mail til kunderne og efterfølgende bliver ringet op af Johanne.

»Ansvaret med at kommunikere i en mail til kunderne er lederens. Kunderne vil sandsynligvis opleve det som positivt, at lederen tager ansvar og skriver til dem. At lederen, for eksemplets skyld, beder Johanne ringe de berørte kunder op efterfølgende, vil blot bestyrke kunderne i det faktum, at man som grossistvirksomhed kerer sig om kunderne og sætter dem i højsædet,« siger han.

Når Johanne returnerer fra sin ferie, er det vigtigt, at lederen følger op på sin oplevelse ved at tage en snak med Johanne.

»Han skal sikre sig, at den indbyrdes respekt er intakt, så de kan fortsætte hverdagen, blot en erfaring rigere,« siger Michael Uhrenholt.