Videreuddannelse giver håndværkere mere i løn

En faglært håndværker, som tager en kort videregående uddannelse, vil i gennemsnit øge sin livsløn med 900.000 kroner, mens en mellemlang videregående uddannelse vil give 1,3 millioner mere, viser analyse fra AE.

ARKIVFOTO af tømrer- - Se RB 25/8 2013 23.08. Tager en håndværker en kort videregående uddannelse er gevinsten et gennemsnit på 900.000 kroner. (Foto: Steffen Ortmann/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Der er lønstigninger på flere tusinde kroner om måneden at hente for håndværkere, der tager en videregående uddannelse viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ifølge Politiken.

Undersøgelsen viser, at en faglært håndværker, som tager en kort videregående uddannelse, i gennemsnit vil øge sin årsløn med op til 55.000 kroner otte år efter endt uddannelse.

Hvis den faglærte tager en mellemlang videregående uddannelse, bliver lønløftet på op til 82.000 kroner.

»Der er virkelig meget at hente ved at tage to, tre eller fire år i skole og få en videregående uddannelse. Også selv om der er nogle år med beskeden indtægt under skolegangen«, siger senioranalytiker Mie Dalskov Pihl, AE.

AE har undersøgt, hvordan det er gået 6.000 voksne faglærte, der har fuldført en videregående uddannelse i 2002 og 2003, og sammenlignet gruppen med en tilsvarende gruppe faglærte, der ikke har fået et uddannelsesløft.

Ifølge undersøgelsen er gevinsten ved at tage en kort videregående uddannelse et gennemsnit på 900.000 kroner set over et livsforløb, mens den er på 1,3 millioner kroner med en mellemlang videregående uddannelse.

Resultaterne ligger helt på linje med undersøgelser fra udlandet, men på trods af den klare økonomiske gevinst falder lysten blandt de faglærte til at læse videre.

Ifølge Undervisningsministeriets tal fuldførte 6000 faglærte en kort eller mellemlang videregående uddannelse i 2001, mens tallet lå omkring 4.000 i 2011.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kalder det beklageligt at færre faglærte læser videre, men hun mener ikke at yderligere økonomiske gulerødder vil gavne udviklingen.

»Det økonomiske incitament til at tage en uddannelse er tydeliggjort i kortlægningen. Ved at tage en uddannelse kan du sikre dig en livsindkomst, der er 1 million højere, end hvis du ikke videreuddanner dig. Guleroden må siges at være der«, siger Mette Frederiksen.