Videndeling frem for kaffeklub

Det er en uundværlig del af lederjobbet at indgå i netværk. For unge ledere er det vigtigt hurtigst muligt at finde relevante netværk for at skabe relationer til andre ledere.

Vibeke Skytte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har igennem mange år været med i en del netværk, som jeg alle har fået meget ud af at være med i, og det får jeg stadig. Men når det er sagt, så må jeg sande, at det kan være meget forskelligt, hvad man får ud af de enkelte netværk. Når jeg har valgt at være med i ledernetværk, så har det ikke været for »bare« at hyggesnakke med andre ledere over en kop kaffe. Det har været ud fra et ønske om at videndele og få et fagligt udbytte, som jeg kan bruge i mit daglige virke, og så har det været et ønske om at skabe relationer.

Og jeg er ikke ene om at have disse forventninger. I en ny undersøgelse fra Lederne, hvor vi har spurgt 926 ledere, hvilke områder der er vigtige for dem i forhold til at indgå i et netværk, peger 92 procent på, at det er vigtigt at bruge sit netværk til sparring omkring ledelsesudfordringer, og 76 procent har tilkendegivet, at det er vigtigt, at netværket er med til at udvikle deres faglighed.

Arbejdsrelaterede netværk har eksisteret i mange år, men de har med tiden fået et mere professionelt set-up, og det er det, vi som deltagere forventer. Netværk er en integreret del af dét at være leder, og det foregår som regel i arbejdstiden. Derfor skal der være fuld valuta for den investerede tid, og får vi ikke det, forlader vi netværket som oftest for at indgå i et andet mere veldrevet af slagsen.

I Lederne har vi gennemført et uddannelsesforløb for omkring 100 unge ledere. Flere af dem har efterfølgende ønsket at deltage i netværk for at styrke deres rolle som ledere, men et stærkt ønske ved etableringen af disse netværk har også været at opbygge og pleje de personlige relationer, som de har fået under uddannelsesforløbet. Og det er netop noget af det, som, jeg mener, er styrken i gode netværk – de skal føre til personlige relationer.

En god personlig relation er for mig en forbindelse med et andet menneske, som bygger på gensidig respekt og interesse. Vi behøver ikke at være hverken i familie eller nære venner. Det kan lige så vel være en person, som jeg har en arbejdsmæssig relation til, eller som jeg kender fra et netværk. Personlige relationer kan man betro sig til, og man kan hjælpe hinanden. Det er her, man tør være åben, ærlig og drøfte de problemstillinger, som kan være svære at tage fat på i en stor netværksgruppe.

Ligesom netværk kun er en succes, hvis alle bidrager, er relationer kun brugbare, hvis de bliver plejet. Det er ikke antallet af kontakter, herunder antallet af fysiske møder, som er afgørende for at bevare eller styrke sine relationer. Afgørende er derimod, om relationen bliver plejet af begge parter. At der er en vis gensidighed, at man ikke bare opsøger hinanden, når der er et behov, men at dialogen og kontakten er løbende, og at man oprigtigt og ærligt interesserer sig for hinanden og har et reelt ønske om at yde en indsats for hinanden.

Det er uundværligt at have netværk, og jeg tror derfor også, at det er vigtigt, at man så tidligt som muligt i sin karriere bliver tilknyttet netværk og får skabt relationerne til andre ledere.

Desværre hører jeg ind imellem om ledere, som ærgrer sig over, at de ikke har investeret tiden i at være med i netværk, og det har de især mærket, hvis de i en periode har overvejet jobskifte eller helt konkret været mellem to job og haft brug for nyttige kontakter. Jeg vil godt understrege, at netværk ikke altid kan hjælpe til job eller for den sags skyld bestyrelsesposter, men det kan føre til relationer, som kan hjælpe til job og bestyrelsesposter – eller videre i karrieren.

Netværk og relationer er et must for den moderne leder, og derfor skal man huske at gøre sig den ulejlighed med jævne mellemrum at tænke over, om man nu også selv bidrager med det, man kan. Får man plejet sine relationer? Venter man, til man selv har brug for gode råd, er det ofte for sent.