Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er væksten at dømme efter bilsælgernes regnskaber, for de viser en voldsom fremgang i salget; ja, for nogle af virksomhederne en ligefrem dramatisk stigning, viser Berlingske Nyhedsmagasins Guld 1000-liste.
Der er ikke ret mange virksomheder, som er ude over deres første opstartsår, som oplever, at omsætningen stiger 156 procent fra det ene år til det andet. Men det gjorde Volvo Personvogne altså.
I toppen af listen er der sket et par markante forskydninger. Ford har takket være en næsten-fordobling i omsætningen opnået at blive landets tredjestørste bilsælger. Men branchens to største aktører er dog stadig Semler Gruppen, som importerer VWs bilmærker, og Interdan, som importerer Peugeot, Mitsubishi og Chevrolet. Disse to importører står fortsat for til sammen en fjerdedel af bilsalget, takket være deres brede porteføljer.
Tallene er også præget af, at både husholdninger og virksomheder går efter mindre og billigere biler. Antallet af nyregistrerede personbiler er steget med 37 procent i 2010, men bilforhandlernes omsætning er samlet kun steget med 23 procent.
Ser man på lønsomheden, er den med enkelte undtagelser stadig ikke ret imponerende. Bedst ser det ud for nogle af de bilmærker, der selv står for importen til Danmark som Toyota og Citroën. Men Ford, der ligeledes selv importerer, havde underskud i 2010, så en generel regel er det ikke.
Stadig stilstand hos lastbilerne
Hvor der har været fart på personbilsalget, er lastbilsalget stadig præget af stilstand, og omsætningen er stadig kun det halve af, hvad den var for et par år siden. Til gengæld er resultaterne generelt blevet en anelse bedre.Mest markant er forbedringen for Volvo, der har fået vendt et underskud til et overskud, som endda er et af de bedste resultater i branchen i 2010 målt på afkastningsgraden. Derudover er det småt med overskud, og to af de mest lønsomme virksomheder i branchen handler slet ikke med lastbiler, men med entreprenørmaskiner og gaffeltrucks, nemlig Scantruck og N.E. Nielsen.
Måske vælger virksomhederne at klare sig med de lastbiler, de har, og bare købe nye anhængere? Scmitz Cargobull har i hvert fald haft et glimrende år – og branchens største omsætningsvækst.
Der passes på bilerne
Meget tyder på, at husstande og virksomheder har valgt at passe godt på de biler, man har, før man kaster sig ud i nyindkøb. Ligesom salget af anhængere og sættevogne er i kraftig stigning (se handel med lastbiler og andre køretøjer), er der en hel del forhandlere af bildele, som har haft god fremgang i 2010, og fremgangen ender på bundlinjerne: Kun to af virksomhederne på listen giver underskud mod syv i 2009, og rigtigt alvorlige underskud ses ikke mere.
T. Hansen og Mekonomen, som leverer til private, er fortsat blandt branchens mest lønsomme virksomheder, mens de leverandører, der retter sig mod virksomhedskunder, har mere beskedne resultater.