Vi vil have eksklusive og nære oplevelser

Det måske allervigtigste spørgsmål for erhvervslivet lyder: Hvad vil forbrugerne have? Berlingske Nyhedsmagasin har bedt eksperterne komme med deres bedste pejlinger af, hvad folk vil have de næste to-tre år.

Eksklusivitet: Her i sommer så en ny øl fra Carlsberg dagens lys på nogle ganske få cafeer i Stockholm. Carlsberg 900 hedder øllen, som sælges til priser, man kan få et glas god champagne for. Men selv om den siges at smage godt, vil den næppe nogensinde blive solgt i Danmark eller andre steder i verden. Det er nemlig ikke ideen bag Carlsberg 900. Ideen er, at den skal være eksklusiv. Ikke bare på pris, men også i forhold til tilgængelighed.

Her kan andre lære noget ifølge lektor Per Østergaard fra Institut for Marketing og Management ved Syddansk Universitet. Fremtidens forbrugere vil nemlig efterspørge det sjældne og eksklusive – ting som det kræver en vis viden overhovedet at kende eksistensen af (Carlsberg 900 nævnes f.eks. ikke på Carlsbergs svenske eller internationale website).

Miljø: Flere eksperter mener, at der skal flere wake up calls til, før vi for alvor bliver grønne, men det vil der også meget snart komme, forudser branding- og forbrugerekspert Claus Buhl:

”Grønt bliver meget stort. Der vil komme et stærkt samfundsmæssigt pres for at levere CO2-regnskaber og måle CO2-aftryk, og flere varer vil blive mærket med produktionens CO2-omkostninger. F.eks.vil jeg om to år med garanti tale om, hvor meget energi min bærbare bruger.”

Det nære: Forbrugerekspert, sociolog og indehaver af Lighthouse CPH Eva Steensig er enig i, at miljø vil spille en væsentlig rolle for forbrugerne, men forudser at det vil ske på et meget nært plan. Det vil sige fokus på produkter, der betyder noget for vores umiddelbare omgivelser og vores egen sundhed.

”Vi kommer til at se en bølge af genopdaget danskhed, og det bliver alt fra redesignede amagerhylder til nyfortolket smørrebrød. Det bliver et opgør med den Dansk Folkepartiske ideologiske danskhed og en fremadskuende fejring af de danske ikoner,” siger hun.

”For erhvervslivet åbner det op for en masse produkter og for relanceringer og nyfortolkninger af klassiske danske produkter. I yderste konsekvens kan det også betyde, at folk vil være villige til at betale mere for danskproducerede varer – og det er interessant i forhold til outsourcing.”

Læs mere i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 14. december.