»Vi tester modstandskraften«

Det bliver stadig vigtigere for talenterne at have tilstrækkelig modstandskraft, når opgaverne bliver tunge og besværlige, siger Hanne Blume, HR-direktør i DONG.

Hanne Blume, HR-direktør i DONG, påpeger nødvendigheden af, at medarbejderne har modstandskraft. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Vi tester og styrker folks modstandskraft. Det bliver stadig vigtigere at have nogle folk, der knokler ekstra på, når opgaverne bliver svære og tunge. Det er en af afgørende elementer for at blive et talent.

Sådan lyder det fra HR-direktør i DONG Energy Hanne Blume. DONG har omkring 6.000 medarbejdere og rekrutterer cirka 1.000 nye medarbejdere om året. DONG gør meget ud af at få de rigtige nye kompetencer ind udefra, men arbejder ligeledes med sin egen base af talenter.

Hanne Blume fremhæver, at generelt bliver kravene til talenterne større og større, men spørgsmålet om, hvordan medarbejderne reagerer under pres, er begyndt at fylde mere og mere.

»Opgaverne bliver mere komplekse, og der vil altid komme modgang på vejen. Har medarbejderne evnen til at stå imod? Det betyder rigtigt meget, at du kan det. Modgang kan eksempelvis være, når opgaven bliver sværere end forventet, eller hvis virksom­heden kommer i krise. Det kan også være, hvis du selv kommer i krise. Hvis man bliver leder, vil man opleve større modstand, og man vil skulle argumentere mod andre stærkere ledere. Det er vigtigt, at man kan holde fast i egne værdier i den slags situationer,« siger Hanne Blume, der understreger, at der findes talenter på mange forskellige niveauer.

Intet erstatter hårdt arbejde

»Hvis man skal være et talent, er der ikke noget, som erstatter hårdt arbejde. Man skal levere gode resultater på de spændende opgaver, men ligeledes på nogle af de op­gaver, som er mindre spændende. Man skal have lyst til at gå de ekstra mil og tage ejerskab over opgaverne,« siger Hanne Blume, der mener, at et talent er uafhængigt af alderen. Man kan både være et talent som nyuddannet og nyansat. Men man kan også være et talent, selv om man har været i DONG i mange år. Den store virksomhed har forskellige programmer til brug for udviklingen af medarbejderne.

Når DONG skal udvælge medarbejderne til talentpuljerne, betyder det faglige meget, men det personlige tillægges også en afgørende betydning. Det samme gælder, når virksomheden skal ansætte nye medarbejdere, fremhæver Hanne Blume.

»Man skal se arbejdspladsen som mere end bare en arbejdsplads. Man skal have sine egne synspunkter og betragtninger og ikke bare sige det, andre siger. Samtidig skal man have et moralsk kompas. Hvad er rigtigt, og hvad er forkert?« siger Hanne Blume, der i lighed med de fleste andre HR-chefer understreger, at medarbejderne skal være klar til langt flere omstillinger end tidligere.

»Vores organisation bliver mere og mere dynamisk. Det kræver noget andet end førhen, hvor man kunne sidde ved det samme skrivebord i adskillige år, uden at tingene omkring én forandrer sig,« siger Hanne Blume.