Vi smider brugbare ting på lossepladsen

Pænt tøj, gode møbler og fjernsyn, hvis eneste fejl er, at de ikke har flad skærm: Aldrig før har vi smidt så mange brugbare ting væk.

I øjeblikket stiger mængden af affald på genbrugspladserne med 10 pct. om året mod 3-5 procent for to-tre år siden. Således ryger et nyt køkken til mellem 100.000 og 200.000 kroner i dag ud efter blot 10-15 år, hvor det tidligere holdt i 25-30 år. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Der er sågar eksempler på køkkener, der bliver smidt ud efter mindre end et år, fortæller administrerende direktør Johnny Madsen fra HTH Køkkenforum.

Hos affaldsselskabernes sammenslutning RenoSam er man ved at drukne i affald, og direktør Jacob Hartvig Simonsen betegner stigningen som »kolossal«.

»I dag koster det mere at få ombetrukket en sofa end at købe en ny i Ikea. Det er en del af forklaringen på, at vi de seneste to-tre år har oplevet en årlig vækst på 10 procent i mængden af affald på genbrugspladserne. Der bliver afleveret store mængder haveaffald, masser af køkkener, badeværelser, sofaer, stole, borde og andre former for møbler, ligesom vi modtager store mængder trykimprægneret træ fra carporte og lignende,« fortæller Jacob Hartvig Simonsen, der forventer et sandt rykind på genbrugspladserne, når der skal gøres plads til nye møbler, tøj og andet fra de bugnende julegaveborde.

Christian Ege fra Det Økologiske Råd mener, at den stigende smid væk-kultur hænger sammen med det høje danske lønniveau.

»Når det koster 500 kr. blot at få vurderet en ghettoblaster, der er gået i stykker, vælger mange i stedet at købe en ny. Reparationer er arbejdstunge, og det danske lønniveau relativt højt. Derfor burde samfundet give tilskud til reparationer eller fritage dem for moms - i hvert fald som forsøg,« mener Christian Ege.

Ikke mindst køkkenbranchen lever højt på danskernes forbrugs-bølge.

»Grænserne har flyttet sig utrolig meget. Vi har aldrig solgt så mange køkkener for så mange penge som i dag. Samtidig har køkkener aldrig været brugt så lidt som i dag - inden de bliver smidt ud. Meget få køkkener får i dag lov til at blive slidt op,« konstaterer Johnny Madsen.

Kilde: Jyllands-Posten