Vi lyver i CV'et

Op mod 40 procent pynter på deres CV, er erfaringerne hos rekrutteringsvirksomheden Adecco. Her mener man, at snyderiet – eller pynteriet - i større grad finder sted i brancher, hvor det gælder om at sælge sig selv.

Modelfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du været leder for ti medarbejdere – så lyder det måske bedre med at skrive 15 på CVet. Eller har du en HA, så ser det bedre ud at skrive cand.merc. Eller hvis du har en uafsluttet uddannelse, så skriver du, at den er færdiggjort.

Danskerne pynter gerne på deres cv, når jobjagten går ind. Og der er mange, der fristes til at skrive, at man har haft ansvaret for lidt flere folk, end det var tilfældet, skriver Børsen. Rekrutteringsbureauer mener, at op mod en tredjedel af danske jobansøgere pynter på deres CV. Det gælder især, at mange skriver, at uafsluttede uddannelser er færdige – eller at man har haft større personaleansvar, end det egentligt er tilfældet. Bureauerne har ingen direkte måling af snyd, men deres erfaringer siger dem, at det ikke er alle ansøgere, der har en krystalklar samvittighed.

”Mere end to tredjedele af de CVer, jeg læser, går jeg ud fra – og har en klar fornemmelse af – er meget korrekte. En tredjedel af CVerne vil jeg betragte som pyntede i større eller mindre omfang,” siger Morten Heunig, nordisk direktør i Stepstone.

Pas på
Rekrutteringsfirmaerne mener dog, der er en hårfin grænse mellem direkte snyd – og det at pynte. Frem for alt er et CV en salgsbrochure, der skal lyde godt.

”Men derfra og til direkte at lyve med noget, der er faktuelt forkert, der er en stor forskel,” siger Morten Heunig.

Hvis man skal komme snyderiet til livs, skal der forandres i måden, hvorpå der rekrutters. En løsning kan ifølge erhvervspsykolog Bo Halberg være, at tjekke om referencerne i CVet stemmer overens med virkeligheden.