»Vi kunne godt vælge at gøre som de andre og hyre udenlandske smede«

Den københavnske smedevirksomhed JD Stål henter smede ind fra Jylland for at udføre brandslukningsopgaver for de store udenlandske entreprenører i hovedstaden.

Smedevirksomheden JD Stål har svært ved at finde de svende, der er brug for til at løse de mange opgaver for blandt andet udenlandske entreprenører. Mange har ikke lyst til at pendle fra mindre byer på Sjælland til Refshaleøen i København i myldretiden, og ejerne, Jesper Ditlevsen (th.) og Morten Jensen (tv.), har ikke lyst til at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 50 år siden arbejdede hundredvis af smede hos B&W på Refshaleøen i København. I dag er B&W for længst historie, men der bliver stadig svejset og bøjet stål på Refshaleøen. Det sørger smedevirksomheden JD Stål og dens omkring 25 ansatte, inklusive fire lærlinge, for.

Virksomheden, der ifølge medejer Morten Jensen er leveringsdygtig i en bred vifte af smedearbejde, som omfatter alt fra store stålkonstruktioner over service og vedligehold til teaterkulisser, er vokset betydeligt det seneste års tid. En del af succesen skyldes, at JD Stål har fundet en niche i at være backup for store jyske stålproducenter med at montere og tilpasse de stålkonstruktioner, de leverer til det københavnske byggeboom.

Samtidig yder virksomheden »ambulancetjeneste« for udenlandske entreprenører, når der opstår problemer og udsigt til forsinkelse på store byggeprojekter. Det har ført til en betydelig vækst i antallet af ansatte det seneste år. Foreløbig er det lykkedes at besætte de ledige stillinger, men det er ikke uden udfordringer.

»Det bliver sværere og sværere at finde danske smede, ikke mindst på grund af vores position inde i København. Vi har været nødt til at søge rundt om på Sjælland for finde arbejdskraft. Men de fleste er ikke interesserede i at pendle herind i myldretids­trafikken,« fortæller Morten Jensen.

Kunne halvere lønudgiften

I stedet er det indtil videre lykkedes JD Stål at hente smede i Jylland, som kommer over og arbejder i tre-fire dage om ugen. Derudover har virksomheden en kerne af københavnske smede, som for manges vedkommende er blevet uddannet i virksomheden.

»Vi har altid gjort meget ud af selv at uddanne vores lærlinge. Vi kan godt lide at opdrage og uddanne dem selv,« siger Morten Jensen, der mener, at uddannelse af flere faglærte og håndværkere er afgørende, hvis problemerne med arbejdskraft skal løses på længere sigt. I hvert fald, hvis man som virksomhed ser en værdi i at have dansk uddannet arbejdskraft i virksomheden.

»I modsætning til 2006-2008, hvor det gik helt galt, vi manglede arbejdskraft, og priserne steg helt til himlen, er det i dag blevet langt mere ordnet og almindeligt, at man griber telefonen og ringer efter udenlandsk arbejdskraft. Den udenlandske arbejdskraft er kommet for at blive,« siger Morten Jensen, der dog ikke har planer om at følge trop:

»Vi kunne godt vælge at gøre som mange andre, nemlig hyre nogle udenlandske smede til mindstelønnen, som ligger på halvdelen af det, vi er nødt til at give danske smede. Men vi satser i stedet for på vores egne, fordi vi mener, at uddannelsesniveauet og evnen til selv at løse opgaver er langt højere. Men det betyder, at vores omkostningsniveau er højere, og vi satser på nicher som f.eks. at lave være backup for danske og udenlandske virksomheder, som producerer i provinsen eller i udlandet.«