Vi har fået færre penge og dyrere varer

Priserne stiger mere end lønnen - både for statslige, kommunale og private ansatte. Det viser nye tal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ansatte i staten får mindre i løn, end de gjorde sidste år.

Lønudviklingen i staten var i sidste kvartal af 2010 på 2,5 procent, mens den i første kvartal i år er faldet til 2,0 procent.

I den kommunale sektor er lønudviklingen gået fra 1,6 procent i fjerde kvartal 2010 til 1,7 procent i første kvartal i år. Også i den private sektor er der udsigt til negativ lønudvikling.

Danmarks Statistik forventer først at offentliggøre tallene for den private sektor den 16. juni, men tallene for fjerde kvartal 2010 viser en lønudvikling på det private område på 2,2 procent.

Dansk Arbejdsgiverforening vurderer, at lønudviklingen for første kvartal i år bliver 2,1 procent på deres område.Samtidig stiger forbrugerpriserne, og prisniveauet i april er steget med 2,9 procent, viser forbrugerprisindekset.

I februar, som tallene for lønudviklingen bygger på, lå udviklingen på 2,7 procent.

Det betyder, at lønudviklingen i samtlige sektorer er mindre end udviklingen af priserne, og at reallønnen falder for alle.

Det overrasker ikke formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, da det er en konsekvens af forårets overenskomstresultat.

- Det er ikke overraskende, at krisen har haft en pris for lønudviklingen. Fagbevægelsen har været ansvarlige ved overenskomstforhandlingerne, og det er naturligvis trist, at reallønnen er faldet for stort set alle lønmodtagere, siger hun.

Ved forårets overenskomstforhandlinger i marts blev der sagt ja til en toårig overenskomst, der havde en reallønsnedgang i 2011 indbygget, men en stigning på 2,65 procent i 2012.

Den manglende lønstigning i 2011 skyldes en reguleringsordning, der sikrer, at lønudviklingen på det private og det offentlige område ikke er for uens./ritzau/