»Vi har brug for at kunne sproget for at arbejde. Det kommer. Men vi kan ikke vente for længe«

Det syriske ægtepar Rania og Osama Alalo er to ud af i alt 19 flygtninge, som er begyndt i praktik i administrationen og udviklingsafdelingen hos Grundfos i Bjerringbro. De håber, at det bliver springbrættet til en fremtid i Danmark uden offentlig forsørgelse.

Det syriske ægtepar Rania og Osama Alola er flygtet til Danmark fra den sønderbombede storby Aleppo. De har begge gode uddannelser, men har haft svært ved at lære sproget. »Der er svært at komme rigtigt i kontakt med danskere i hverdagen,« fortæller Rania, som derfor er meget glad for, at hun ligesom sin mand er kommet i praktik hos Grundfos, hvor de helt naturligt taler med danskere og lærer sproget. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikere og arbejdsmarkedets parter har travlt med at finde fælles fodslag i integrations­politikken, senest efter at Socialdemokraterne onsdag forslog, at flygtninge skal ud og arbejde, også selv om de ikke har lært dansk endnu.

Mens debatten ruller, har to af dem, det hele handler om, det syriske ægtepar Rania og Osama Alalo, travlt med at skabe sig en fremtid i Danmark. Siden begyndelsen af januar har ægteparret været i sprogpraktik hos den danske pumpeproducent Grundfos i Bjerringbro. Han som financial controller i økonomiafdelingen, hun i en kontorafdeling.

Og lad det være sagt med det samme: Rania og Osama Alalo er ikke de mest repræsentative for de hundredvis af flygtninge, der i øjeblikket kommer til den midtjyske kommune Viborg.

Kun 17 procent af de flygtninge, Viborg Kommune modtog sidste år, har mere end 12 års uddannelse, og kun fem procent af dem, der kommer til kommunen, har dokumentation for uddannelsen med.

Krigen ødelagde forretningen

Rania Alalo er 36 år og har studenter­eksamen, en sekretæruddannelse og erfaring som skolesekretær på en privatskole i hjembyen Aleppo, der er Syriens største by og før krigen havde cirka fem millioner indbyggere.

Osama Alalo er 45 år og var statsautoriseret revisor med speciale i skatteregnskaber, før familien i 2014 besluttede at flygte ud af Syrien.

Han er blandt de heldige, der har fået sit eksamensbevis med, og Styrelsen for Videregående Uddannelser har vurderet, at økonomiuddannelsen fra universitetet i Aleppo svarer til en dansk bachelor i økonomi. I Syrien arbejdede Osama Alalo blandt andet som økonomichef i agentvirksomheden Hayada, som repræsenterede Gilette, Braun og OralB. Han har også arbejdet i en årrække som skatterevisor for det syriske Finansministerium, inden han i 2012 forsøgte sig kortvarigt som selvstændig revisor.

Men forretningsgrundlaget forsvandt, da krigen satte en stopper for al økonomisk aktivitet, fortæller Osama Alalo, da jeg møder familien i deres lejlighed i det sydlige Viborg.

Her har Osama Alalo boet siden slutningen af 2014, mens Rania Alalo og parrets tre børn på seks, ti og 13 år kom til Danmark for et år siden, helt præcist 3. februar 2015. Det første års tid i Danmark har familien brugt på at lære dansk og få børnene til at falde til i skolen. Da familien kom til Viborg, havde kommunen og virksomhederne i området stadig ikke fundet deres ben, når det handlede om at integrere den nye bølge af flygtninge, som kom til kommunen. Men i løbet af det seneste års tid har kommunen satset langt mere målrettet på at få flygtninge ud på arbejdspladser frem for kun at gå i sprogskole.

Højere krav til flygtningene

Samtidig er også en række af egnens virksomheder kommet op af stolen og åbner nu dørene for flygtninge. Det gælder også Viborg Kommunes uden sammenligning største virksomhed, Grundfos.

Grundfos har tidligere haft flygtninge i praktik, blandt andet omkring årtusindskiftet, da der også kom en stor bølge flygtninge. Men i modsætning til tidligere, hvor Grundfos tog flygtninge ind i praktik som ufaglærte i produktionen, er kravene denne gang blevet hævet.

Nu er flygtningene i praktik i administrative funktioner og i Grundfos’ udviklingsafdeling i 13 uger med mulighed for at forlænge med yderligere 13 uger. Kravet er minimum en studentereksamen, og flygtningene er blevet placeret efter hvilke kvalifikationer, de har med fra hjemlandet.

»Som det ser ud i øjeblikket, har vi ikke så mange pladser i produktionen, som vi havde tidligere. Den er mere specialiseret og automatiseret end før. Derfor er jobmulighederne her og nu bedst i supportfunktionerne som service eller administration. Det passede heldigvis også godt set fra kommunens side,« siger Mogens Lindhard, som er bæredygtighedschef for Grundfos i Danmark.

Aftalen var oprindeligt at tage 20 flygtninge, men én af dem, en ingeniør med IT-baggrund, nåede at få et rigtigt job i København, inden praktikken hos Grundfos begyndte. Grundfos er allerede nu klar til at tage flere flygtninge ind og arbejder på at udvide med yderligere ti pladser. Og endnu flere kan komme med tiden, også i produktionen, lyder det fra virksomheden.

Nemt at bruge uddannelsen

For Rania Alalo er springet fra at være skolesekretær i Syrien til at arbejde i en global virksomhed som Grundfos større end for hendes mand, som rent fagligt føler, at han godt kan følge med, når der skal jongleres med regneark i økonomiafdelingen. Det er sproget, der først og fremmest driller.

»Jeg tror nemt, man kan arbejde i Danmark med min uddannelse som revisor. Regnskab er det samme over hele verden, og Excel og de andre programmer, man bruger, er også de samme. Problemet er sproget og kontakten til kollegerne og chefen. Jeg læser langsomt, men min chef og mine kolleger hjælper mig, og gradvist bliver det bedre, og jeg forstår mere,« siger Osama Alalo.

Han håber på at kunne blive på Grundfos efter praktikken, men ser ellers praktikopholdet som god erfaring, der kan hjælpe ham videre ud på arbejdsmarkedet hurtigst muligt.

»Danmark er som mit andet hjemland. Jeg håber at give noget tilbage til Danmark igen,« siger Osama Alalo, der ikke er glad for at være afhængig af kontanthjælp, sådan som familien er i øjeblikket.

»Det er ikke en god ting. Vi skal arbejde. I Syrien skal alle generelt også arbejde. Men vi har brug for at kunne sproget for at arbejde. Det kommer. Men vi kan ikke vente for længe på, at det kommer,« siger Osama Alalo.