Vi efterlader ikke vore følelser i cykelstativet

Det giver ingen mening at argumentere for mindre føleri på arbejdspladsen. Det private liv og arbejdslivet påvirker hinanden gensidigt i en kompleks relation, og et arbejdsmiljø præget af tillid mellem ledere og medarbejdere er en forudsætning for en fornuftig balance, mener Peter Leth, områdedirektør i Ingeniørforeningen IDA.

Det giver ingen mening at argumentere for mindre føleri på arbejdspladsen. Det private liv og arbejdslivet påvirker hinanden gensidigt i en kompleks relation, og et arbejdsmiljø præget af tillid mellem ledere og medarbejdere er en forudsætning for en fornuftig balance, mener Peter Leth, områdedirektør i Ingeniørforeningen IDA. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om medarbejderes robusthed og mangel på samme er blusset op igen på det seneste.

Et synspunkt er, at arbejdslivet i dag er indhyllet i for meget ”føleri.” Medarbejderne har for høje forventninger til, at arbejdspladsen og deres leder sørger for et meningsfuldt arbejdsliv, og når forventningerne brister af den ene eller anden årsag, tages det som et personligt nederlag, og robustheden krakelerer.

Lidt firkantet sagt er der stemmer i debatten, der efterlyser en evne hos nutidens medarbejdere til at skelne skarpere mellem arbejdsliv og det private, så følelserne efterlades på parkeringspladsen om morgenen, og man træder ind på kontoret iført sit professionelle jeg.

Det professionelle menneske findes ikke

Helt så enkelt arter det sig dog ikke i virkelighedens verden, påpeger Peter Leth, direktør for Ledelse, Karriere og Kompetence i Ingeniørforeningen IDA.

»Arbejde og privatliv er forbundne kar, som de seneste mange år i stigende grad er smeltet sammen som konsekvens af først og fremmest teknologien men også i kraft af, at vi i højere grad påvirker vores job med vores personlighed. Vi er på godt og ondt hele mennesker, og det professionelle menneske findes ikke i rendyrket forstand,« siger han og uddyber:

»Hvis vi oplever dødsfald eller sygdom i familien eller hos nære, vil det naturligvis påvirke vores ageren også på jobbet, ligesom problemer eller konflikter i arbejdslivet vil afspejles i vores humør udenfor arbejdspladsen. Den dygtige leder kan rumme og håndtere medarbejderes private følelser og deres forskellige måder at reagere på i vanskelige situationer.«

Af samme grund efterspørger mange ledere i stigende grad ”bløde” lederkompetencer for at styrke deres personlige lederskab og navigere og udfolde sig indenfor rammer, som er mere komplekse og sammensatte end tidligere. Ledelse er nemlig i stigende grad som at navigere på kanten af kaos.

Ledelse gør den største forskel

Det handler i høj grad om at afstemme forventningerne og kommunikere klart, pointerer han. I den ånd er der 7 sprog, enhver leder bør kende.

Ledelse er et samarbejde mellem lederen og medarbejderen, som sammen skal få ting til at fungere for at nå et mål. Et samarbejde hvori lederen har en særlig rolle og et særligt ansvar for, at medarbejderne kender organisationens mål og rammerne for deres arbejde - men også for at de motiveres og ikke slider sig selv op. Gode ledere er nemlig nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø.

»Ledelse er den enkeltfaktor, der gør størst forskel.  Og ledelse af mennesker er raketvidenskab sagt lidt populært. Det er en kompleks opgave, da man har med mennesker at gøre, der kommer med forskellig kultur og opdragelse, som alle kan opleve både glæde og vrede på arbejdspladsen. At være i stand til at forstå og udvikle medarbejderne stiller høje krav til ikke kun lederens selvindsigt men også evnen til at forklare og synliggøre organisationens formål, så det giver mening for alle, og så den enkeltes bidrag er tydeligt.«

Tag ansvar for din ansættelse

Når det er sagt, fritager det ikke medarbejderne fra at tage medansvar for deres ansættelse indenfor de rammer, der er givet, mener Peter Leth. Alle bør sikre, at de bevarer deres værdi på arbejdsmarkedet, og det fordrer ligeledes en udstrakt grad af selvindsigt, som skal komme indefra. Forudsætningen for, at samarbejdet fungerer optimalt, og at der er åbenhed, er en arbejdskultur præget af gensidig tillid mellem ledere og medarbejdere.

»Der findes dysfunktionelle samarbejdsrelationer i organisationer, ligesom der gør i private relationer. Men når tilliden er etableret, kan man fortælle hinanden, hvad der påvirker ens humør og motivation også når det er personlige kriser. Det kræver samarbejde, og det er ikke nogen let opgave. Men det har ingen gang på jord at forbyde følelser på jobbet.«

Der er mange faktorer, der har indflydelse på, hvor tilfreds du er med din jobsituation. Nogle af disse styrer du selv, andre kan du påvirke i samarbejde med chef eller kolleger, mens andre igen er helt uden for din indflydelse. Se de 5 ting, der kan give dig et fingerpeg om, hvorvidt det er på tide at finde et nyt job.

Fakta:

Peter Leth er uddannet cand.psych og har i en årrække beskæftiget sig med HR og lederudvikling. Han arbejder som direktør for områderne Ledelse, Karriere og Kompetence i Ingeniørforeningen IDA.

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.