Verdensbankens chef foreslår et nyt valutasystem

Berlingske Nyhedsmagasin følger de vigtigste internationale medier. Her er et uddrag af nyhederne.

World Bank President Robert Zoellick speaks during the Infrastructure Finance Summit in Singapore November 10, 2010. Zoellick said on Wednesday he was not advocating a return to a gold standard for exchange rates, but described the metal as the elephant in the room that policymakers needed to acknowledge. REUTERS/Edgar Su (SINGAPORE - Tags: BUSINESS. (Foto: EDGAR SU/SCANPIX DANMARK 2010) Fold sammen
Læs mere
Foto: EDGAR SU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi bør overveje at gå tilbage til et valutasystem baseret på guldet.

Sådan blev et debatindlæg i Financial Times af Verdensbankens præsident, Robert Zoellick, refereret, men det var en misforståelse, svarede han senere på ugen.

Zoellicks pointe var, at finansmarkederne allerede i dag bruger guld som en slags alternativ valuta. Det er derfor, guldprisen er steget så kraftigt. Derfor kunne man overveje at bruge guld som "et referencepunkt", altså et anker for markedets forventninger til inflation og valutakurser. Og det er ikke helt det samme som en guldstandard.

Zoellicks udgangspunkt er, at der er sket så store forandringer med verdensøkonomien siden 1971, da det guldbaserede Bretton-Woods-valutasystem brød sammen, at vi har brug for et helt nyt system i stedet for at fægte os frem med adhoc-aftaler. Hovedpunkterne bør være:

1. G20-landene bør enes om vækstfremmende reformer.

2. De store lande bør give afkald på at bruge valutainterventioner.

3. Udviklingslandene bør have lov til at køre med flydende valutakurser.

4. G20 bør støtte udviklingen af infrastruktur, landbrug og uddannelse i udviklingslandene.

5. G20 skal opbygge et "samarbejdsbaseret" valutasystem for hovedvalutaerne.

Et kompliceret budskab, altså, men man hørte kun dét med guldet. Som da også i ugens løb passerede 1.400 dollar pr. ounce. 

Financial Times skriver om samme sag på lederplads:

Længe før han var med til at starte Verdensbanken, erklærede John Maynard Keynes, at guldstandarden var "et barbarisk fortidsminde". Men fortidsminder har det med at inspirere til afgudsdyrkelse, og det kan man nu også vente med guldet, efter at chefen for Verdensbanken, Robert Zoellick, har opfordret til et nyt valutasystem med guld som "referencepunkt".

Der er ingen tvivl om, at verdens nuværende valutasystem ikke fungerer. Men hvad bør træde i stedet? Det er måske lærerigt at spørge, om guld kan spille en nyttig rolle i vor tids verdensøkonomi. Men svaret er formentlig nul og niks.

Læs flere globale nyheder og analyser i Berlingske Nyhedsmagasin 12. november.