Verdens førende ledelsesguruer

Amerikanske Wall Street Journal har offentliggjort en ny liste over de mest indflydelsesrige erhvervstænkere.

Nummer et på listen, konsulent Gary Hamel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Geert Bardum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Avisen Wall Street Journal sendte for nylig sin seneste opgørelse over verdens førende ledelsesguruer på gaden, og det har ikke mindst på ét punkt afstedkommet en del kommentarer. For hvor er kvinderne henne?

Ikke én eneste er der at finde på Top-20, der er baseret på antal Google-søgninger, medieomtale, og akademiske udgivelser.

Kritikken får i en blog ledelsesprofessor Thomas Davenport fra Babson College, der står bag opgørelsen, til at afvise nogen form for diskrimination i udarbejdelsen af listen. Kvindelige ledelsesskribenter er der såmænd en del af, påpeger han – blandt dem Rosabeth Kanter, Renee Mauborgne, Tammy Erickson og Herminia Ibarra.

Men er der ingen kvinder at finde blandt sværvægterne på Top-20-listen, så må det være, fordi de ikke rigtig følger de tommelfingerregler, der efter hans vurdering skal til for at score sig ind på listen ud fra de førnævnte kriterier.

Vil man være ledelsesguru, skriver han, så gælder følgende tilsyneladende, uanset om man er mand, kvinde eller kommer fra en etnisk minoritetsgruppe:

  • 1. Man skal have skrevet om ledelsesforhold i mange år.


  • 2. Man skal have skrevet en bestseller.


  • 3. Man skal finde et hyppigt talerør for sine ideer, f.eks. som klummeskribent.


  • 4. Skriv aldrig sammen med andre forfattere, eller sørg i det mindste for, at dit navn står først.


  • 5. Man skal bo i USA. Der er kun én europæer og slet ingen asiater blandt de 20 førende guruer på listen.


  • 6. Skriv om brede emner frem for alt for specifikke specialeområder.


Når det er sagt, så hæfter Thomas Davenport sig ved, at det apropos de brede emner først og fremmest synes at være globalisering, motivation og innovation, der i øjeblikket optager de førende tænkere og erhvervslivet som helhed. Og han bemærker, at de tre største højdespringere på listen slet ikke er ledelseseksperter i traditionel forstand.

Thomas Friedman på andenpladsen og Malcolm Gladwell på fjerdepladsen er begge journalister, mens Howard Gardner er psykolog. Det afspejler ifølge Davenport, at menneskelige relationer i stigende grad opfattes som centrale spørgsmål for ledere. Og samtidig har vor tids erhvervslæsere for travlt til at læse tunge akademiske værker. Tingene skal helst serveres på en letforståelig og underholdende måde.

Listen tæller desuden navne som Bill Gates, Richard Branson og Michael Dell, der først og fremmest er topchefer og altså heller ikke kan betegnes som traditionelle ledelsesskribenter.