Venstre vil have flere statslige job i provinsen

Som en del af et nyt udspil vil Venstre lave en strategi for aktivt at flytte statslige arbejdspladser til landdistrikterne. Geodatastyrelsen står først i køen.

Tirsdag den 14. april mødes Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen med LO-formand Harald Børsting, efter at sidstnævnte har udtalt, at Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne må undvære LO-støtte i den kommende valgkamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: MATHIAS BOJESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som en del af sit landdistriktsudspil vil Venstre have en strategi for aktivt at udflytte statslige arbejdspladser til landdistrikterne. Centraliseringen i hovedstaden er både dyr og ineffektiv, lyder det fra partiet.

»Hver gang styrelser har skullet lave noget for en hvilken som helst regering, så er det per automatik blevet placeret i København. Det er bare langt fra hensigtsmæssigt. Det er eksempelvis det dyreste sted, vi kan drive de her statslige arbejdspladser fra,« siger ordfører for landdistrikter og øer Thomas Danielsen (V).

Venstre mener dog ikke, at det er de statslige arbejdspladser, der skal drive udviklingen i landdistrikterne. Den opgave skal stadig primært løses af private. Men det offentlige spiller en væsentlig rolle.

»Vi ved, at vi kan få Danmark til at køre længere på literen, blandt andet ved at huslejen er billigere, og vi får mere loyale medarbejdere, hver gang vi har flyttet arbejdspladser ud. Det handler også om et Danmark i balance,« siger Thomas Danielsen.

Venstre foreslår helt konkret, at der skal udarbejdes en strategi for en aktiv udflytning af statslige arbejdspladser med det formål at følge op på VK-regeringens udflytninger af blandt andet Skat, Den Digitale Tinglysning og Sikkerhedsstyrelsen.

»Skats udflytning til Ringkøbing har været en stor succes. Vi fik effektiviseret de opgaver, vi arbejdede med, med 70 procent. Altså, man tror jo, det er løgn. Der er meget få arbejdspladser, jeg ikke kunne forestille mig, at man kunne flytte ud. Helt konkret peger vi på Geodatastyrelsen, der kunne ligge i Nordjylland, hvor man også har uddannelsen. Der er ingen god grund til, at den ligger i København,« siger Thomas Danielsen.

For at få en strategi i gang vil Venstre lave en arbejdsgruppe bestående af ministre, der skal være med til at indstille de arbejdspladser, som det giver bedst mening at flytte ud i landet.