Vend ikke ryggen til kollegaskabet

SVAR på UGENS DILEMMA: Ledere skal blande sig, når medarbejdere udviser manglende respekt for kollegaskabet

Ledelsesrådgiver hos Lederne, Michael Uhrenholt, anbefaler, at afdelingslederen Mogens tager en snak med medarbejderen Lars om gaveordningen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal du som leder gribe ind, hvis en af dine medarbejdere aldrig spytter penge i afdelingens fælles gavekasse på trods af, at han selv har modtaget gaver i tidens løb? Og kan man overhovedet tillade sig at blande sig, når gaveordningen er frivillig? Det var spørgsmålet i sidste uges dilemmapå business.dk.

Ledelsesrådgiver hos Lederne, Michael Uhrenholt, anbefaler, at afdelingslederen Mogens tager en snak med medarbejderen Lars om gaveordningen. Der er nemlig en risiko for, at den nuværende situation skader relationerne i afdelingen:

»Mogens bør sige til Lars, at han har respekt for Lars’ valg om ikke at bidrage, men at han i så fald heller ikke bør modtage gaver i fremtiden. Som situationen er nu, udviser Lars manglende respekt for kollegaskabet, også selvom det ikke nødvendigvis er en bevidst handling eller af ond vilje fra Lars’ side,« siger Michael Uhrenholt.

Han påpeger, at det i høj grad handler om at sikre gode relationer i afdelingen og imødekomme medarbejdernes retfærdighedssans.

»Retfærdig er en dyd, som virkelig kan få folk op i det røde felt. De andre medarbejdere kan føle, at Lars kører på frihjul. Kollegaerne får ikke nødvendigvis selv sagt fra, og det skaber en konflikt inde i dem, som kan påvirke det professionelle samarbejde med Lars. Derfor kan lederen ikke blot lade stå til, for det ville være at vende ryggen til kollegaskabet,« mener Michael Uhrenholt.

Løsningen er ifølge Michael Uhrenholt heller ikke at indføre en tvungen gaveordning, hvor hver medarbejder betaler et fast månedligt beløb:

»En tvungen gaveordning kan opfattes som rigid og tage glæden ved at give gaver fra folk. Faktisk er det bedre slet ikke at have en gaveordning end at have en, som skaber konflikt,« siger Michael Uhrenholt, som derfor anbefaler løsning nummer 2.