Vant til modvind

Med opvækst ved Vesterhavet er Flemming Joseph Jensen vant til modvind – og han giver ikke bankerne skylden for, at han måtte standse betalingerne i Sjælsø Gruppen.

Sjælsø Gruppens administrerende direktør Flemming Joseph Jensen får kun pæne ord med på vejen fra den ene af selskabets grundlæggere, Henrik Rønje, selv om han i går måtte kaste håndklædet i ringen. Foto: Esben Salling Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 50-årige Flemming Joseph Jensen har i 21 år været med i ledelsen af udviklingsselskabet Sjælsø Gruppen, som han i går måtte sende i rekonstruktion – den nye betegnelse for betalingsstandsning. Det var blevet for svært at tjene nok på frasalg og drift og vanskeligt at holde den store gæld ved lige – endsige skaffe friske penge til nye projekter.

Men opvæksten i det forblæste Nr. Vorup-ør i Nordvestjylland fornægter sig ikke: Skylden bliver ikke skudt over på tidens mest prygelknabede erhverv, bankerne.

»Det er ikke bankerne, der har tvunget os. Det er vores egen skyld. Vi har ikke været i stand til at få realiseret de værdier, vi har. Det har taget længere tid, end vi havde regnet med, at få solgt vores aktiver,« sagde Flemming Jospeh Jensen i går til Ritzau Finans.

Samme holdning gav Sjælsø-direktøren udtryk for i efteråret i et fødselsdagsportræt i Berlingske Business.

»Vi har selv valgt projekterne og må rydde op efter os, selv om det kræver et langt, sejt træk,« lød meldingen.

Jyske Jensens karriere blev indledt, da han som 17-årig kom i lære i Sparekassen Thy i Thisted. Han blev en håndfuld år i sparekassen, men drog så til hovedstaden, først til Spar Nord, et par år senere til Sparekassen Sydjylland, der blev opslugt af Bikuben og Danske Bank.

I 1992 blev han tilbudt job hos en af sine kunder i erhvervsafdelingen og blev den 13. medarbejder hos Sjælsø Gruppen, som brødrene Torben og Ib Henrik Rønje grundlagde i 1970erne.

Flemming Joseph Jensen var dels investeringschef, dels højre hånd for Torben Rønje, der er ramt af sklerose og nogle år senere måtte trække sig ud af den daglige drift.

Se billederne: Sådan har Sjælsø Gruppen forandret København

Flemming Jensen fik også taget første del af jurastudiet og ærgrer sig fortsat over, at andendelen ikke blev fuldt afsluttet. Men der var blevet for travlt hos Sjælsø, som voksede og voksede med nye og større projekter.

I 1998 blev virksomheden børsnoteret, og børsværdien snusede i jubelåret 2006 til syv milliarder kroner. Året efter – da Flemming Joseph Jensen var blevet øverste Sjælsø-chef – toppede såvel overskuddet med godt seks milliarder kroner som indtjeningen med 1,1 milliard kroner før skat.

Kort efter vendte vinden, og i 2009 udløste et underskud på 700 millioner kroner en kapitaludvidelse, ligesom Sjælsø begyndte at frasælge aktiviteter, blandt andet i Norge og Polen – alt sammen forløb, der ligner udviklingen hos udviklere som TK Development og Nordicom.

Som erfaren bankmand havde Flemming Joseph Jensen oplevet andre kriser, for eksempel problemerne for ejendomsfolk og banker i de tidligere 1990ere, men han havde slet ikke forestillet sig, at krisen kunne trække ud i foreløbig fem år.

Selv om Flemming Jensen i går måtte sende det meste af Sjælsø i rekonstruktion, er der pæne ord til ham fra den ene af grundlæggerne, Ib Henrik Rønje, der sammen med sin bror i dag udvikler boliger i selskabet Kongeegen, blandt andet på Forsvarskommandoens gamle arealer i Vedbæk.

»Han er ihærdig, kreativ og en slider, og han har gjort, hvad der kunne gøres, men det er saftsuseme en svær opgave. Vores branche er afhængig af mange spillere, ikke mindst finansieringskilder, og flere af dem er ganske enkelt væk – og flere af de banker, der er tilbage, kan eller må ikke låne mere ud, så det er næsten en håbløs situation,« siger Ib Henrik Rønje til Berlingske Business.

Trods trængsler de senere år glæder Fleming Joseph Jensen sig over, hvordan Sjælsø gennem årene har sat sit præg på især hovedstaden.

Over for Berlingske Business har han tidligere fremhævet de mange boliger på den gamle sojakagefabrik på Islands Brygge, Porcelænshaven på Frederiksberg, Radiohuset, som er omdannet til musikkonservatorium, og den tidligere TV-by i Søborg.

Sjælsø har også sat sit tydelige præg på Sydhavnen og Ørestad.

Forholdene i branchen bliver jævnligt vendt over middagsbordet; samleveren Susanne Schou arbejder i ejendomsafdelingen i Københavns Lufthavne, der stort set altid er i gang med at ombygge og udvide.

Familien kører ofte de fire-en-halv time til Nr. Vorupør – de mange kilometer på vejene bliver opvejet af naturen og Vesterhavet samt gensynet med hjembyen, tre søskende og sommerhuset, et ombygget redningshus fra 1851.