Vanedyr bliver ikke topchefer

Mange chefer har svært ved at skabe resultater efter en forfremmelse, viser en ny omfattende undersøgelse blandt 120.000 ledere. Årsag: De er vanedyr.

Har du det bedst med de gode gamle vaner, så er dine chancer for at avancere til titlen "topchef" meget små.

Det viser en stor og omfattende undersøgelse blandt 120.000 ledere, der skulle afdække, hvad der havde skabt succes for lederne, og hvad der gik knap så godt.

Undersøgelsen er flerårig og lavet af amerikaneren Ken Brousseau fra Yale University, der har assisteret en lang række private og offentlige virksomheder, blandt andre NASA og medicinalgiganterne GlaxoSmithKline og Eli Lilly.

Konklusionerne i undersøgelsen var helt tydelige, fortæller Center for Ledelse i sit nyhedsbrev, efter at have fået resultaterne præsenteret af Ken Brousseau i forbindelse med et seminar:

Vil man nå fra chef-karrierestigens trin et og helt til toppen, skal man ikke være et vanedyr, der træffer beslutninger, "som man plejer". De ikke være et vanedyr, der træffer beslutninger, "som man plejer".

De succesrige ledere ændrer deres beslutningsstil drastisk, efterhånden som de stiger i graderne. De knap så succesrige kan ikke bestemme sig.

"Vi har mødt mange ledere, som efter en forfremmelse har haft mere end vanskeligt ved at skabe resultater. De har måttet sande, at deres tidligere erfaringer og måde at træffe beslutninger på kom til kort i en større stilling. De kunne egentlig ikke forklare det og havde derfor svært ved at rede sig ud af problemerne," siger Ken Brousseau.

"Det er i udviklingen fra 'manager' til 'director', at de store udfordringer er, og den stejleste læringskurve er nødvendig," fortsætter han.

Ifølge Center for Ledelse finder mange ledere på vej op aldrig ud af, hvad der gik galt, og støder derfor på et glasloft tidligt i karrieren. Men måske er der hjælp at hente. Ken Brousseau har på baggrund af undersøgelsen udviklet et kursus i besltuningsstile og hvordan man udvikler sig.

"En af udfordringerne er, at der ikke er noget endegyldigt facit. Løsningen skal ikke findes i lederens intelligens eller evner, men i stedet i, hvordan lederen bruger sine evner og sin erfaring," siger Ken Brousseau.

"Dertil kommer, at der ikke er en decideret god eller dårlig beslutningsstil. En bestemt stil kan virke i én situation, men komme helt til kort i en anden. Så det er ikke så mærkeligt, at ledere nogle gange finder sig selv i ganske frustrerende situationer."