Værdipapirer for "fantasillioner"

Værdien af hele verdens aktier, obligationer og andre værdipapirer nærmer sig 800 billioner - et næsten ufatteligt tal undtagen måske for Joakim von And.

Verdens finansielle system er ved at sprænges. Værdien af aktier, obligationer og andre værdipapirer er kommet op på 140 billioner dollar svarende til næsten 800 billioner kr. - 800.000.000.000.000 kr. - i 2005.

Tallet stammer fra den seneste opgørelse fra Mckinsey & Co., som kortlægger de finansielle pengestrømme rundt om i verden. Ifølge Wall Street Journal repræsenterer tallet en ny rekord, og det svarer desuden til tre gange så meget, som værdien af den service og de produkter, som verdens virksomheder producerer.

Ud af beløbet har de 34 billioner kroner krydset grænser i løbet af 2005, hvilket er mere end nogensinde tidligere. Dermed er investorer mere internationalt orienterede end tidligere, og det nyder især USA godt af.

Ud af de penge, som investorer er villige til at placere uden for deres hjemland, havner 85 procent i USA. Og der er kun udsigt til, at de grænseoverskridende investeringer fortsætter væksten.

"Væksten i handel med finansielle produkter vokser omkring 50 procent hurtigere end væksten i handel med gods og serviceydelser," siger økonom ved Harvard University Kenneth Rogoff til Wall Street Journal.

Aktier var den store motor, der stod for halvdelen af væksen i værdien af finansielle aktiver i 2005. Og cirka hver femte aktie er ejet af en investor udenfor aktiens hjemland.