Vær mentor for den unge leder

Chefen, der tager en chance ved at ansætte en ung og uerfaren teamleder, har pligt til at stå til rådighed med støtte.

Chefen, der tager en chance ved at ansætte en ung og uerfaren teamleder, har pligt til at stå til rådighed med støtte. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankfilialchefen fra sidste uges ledelsesdilemma, der har været til afstemning på business.dk, har sikkert haft god grund til at ansætte en teamleder, der er både yngre og mindre erfaren end medarbejderne i teamet. Men den 31-årige Mads ser ud til at være udfordret i rollen som teamleder for en gruppe væsentligt ældre og mere rutinerede medarbejdere. Mads virker firkantet i sin ledelsesstil og vil gerne markere, at han bestemmer.

- Det er slet ikke en dårlig ide at ansætte en lidt skæv profil til et team af erfarne og meget rutinerede medarbejdere. Det kan skabe lidt tiltrængt fornyelse og ruske op i fastgroede vaner, siger ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt fra Lederne.

Filialchefen har dog pligt til at hjælpe den unge teamleder med at afbalancere sit lederskab og finde sig til rette i rollen.

- Filialchefen skal støtte Mads, der åbenlyst er usikker. Chefen skal træde ind i rollen som mentor. Mads har brug for en at tale med om ledelsesopgaven og sin usikkerhed, siger Michael Uhrenholt.

Ledelsesrådgiveren peger dermed på løsning nr. to.

Det gælder for alle nye ledere, at man skal finde sin egen måde at være leder på. Derfor mener Michael Uhrenholt, at det er vigtigt, at filialchefen i dilemmaet giver plads til, at den unge teamleder finder sin egen stil.

- Og så er det utroligt vigtigt, at chefen også viser sin støtte udadtil overfor de skeptiske medarbejdere. Mads skal have lov til at shine, når muligheden er der. Det værste, chefen kan gøre, er at korrekse Mads og bede ham om at ændre adfærd. Det vil pille engagementet fuldstændig ud af ham, siger Michael Uhrenholt.

Ledelsesrådgiveren mener ikke, at medarbejderne i bank-teamet tager skade af at få en ung og mindre erfaren leder:

- Det er ikke synd for dem. De har sikkert noget at lære af den unge leder. Medarbejdere, der har siddet i mange år med samme type opgaver, kan godt blive lidt satte og komfortable. Det kan en ung leder uden samme erfaring være med til at ruske op i, siger Michael Uhrenholt.