Vær dit livs iværksætter

I denne tid er der stort fokus på entreprenører. Husk, at du altid er dit eget start-up!

Portræt af Stephen Bruyant-Langer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

Når jeg holder foredrag, taler jeg ofte om at bryde forretningslogikker: At udfordre eksisterende paradigmer og erstatte dem med nye. Jeg tror fuldt og fast på, at vi står over for en eksistentiel renæssance. Efter en epoke domineret af positiv psykologi er der behov for en dybere personlig stillingtagen. På dit eget individuelle plan er der derfor behov for lige så store omstillinger som i de omgivelser, du færdes i. Du skal nødvendigvis have styr på dig selv for at kunne bidrage til at styre udviklingen. I den sammenhæng er det hensigtsmæssigt at betragte dig selv som en nystartet virksomhed.

Og det er aldrig for sent. Da jeg læste på CBS, havde jeg en fantastisk underviser i nationaløkonomi, Niels Rytter. Han var dybt engageret og meget ambitiøs på de studerendes vegne. Det er en tilgang til livet, som han har holdt fast i. Efter 36 år som embedsmand startede han som 63-årig selvstændig virksomhed, og nu arbejder han som 70-årig stadig efter mottoet: Fuld fart frem! Det er simpelt hen så inspirerende at følge denne type rollemodeller. Du er først gammel den dag, du ikke sætter dig mål.

For ikke at miste fodfæste gælder det om at skabe en indre følelse af synkron udvikling; en følelse af, at du bevæger dig lige så hurtigt og i samme retning som din omgivende verden. Og det er helt bevidst, at jeg skriver følelse. Det vigtigste er bevidstheden om kontrol.

Jeg foregiver ikke, at du minutiøst kan planlægge og kontrollere fremtiden. Men du kan hjælpe dig selv til at skabe overblik, så du ikke oplever udviklingen som et massivt pres. Ofte er det et spørgsmål om at perspektivere udviklingen ud fra fremtiden i stedet for at observere alting ud fra fortiden. Det kræver en del mod at trykke på pauseknappen og prioritere din personlige refleksion.

En meget relevant måde at håndtere denne udfordring er ved at operere med epoker.

En virksomhed, som jeg kender godt, opererer med følgende typiske tidsforløb for ledende medarbejdere:

10 år til at definere mig selv,

10 år til at lede andre og

10 år til at efterlade min arv

Selv om ikke alle har den luksus at kunne navigere på den lange bane (eller trang til det), så er det muligt for dig at tænke på dig selv som et start-up, der enten kan vælge at fortsætte eller at pivotere. Det billede, jeg bruger, er, at du står på det ene ben med din fod solidt plantet på dine kernekompetencer. Så drejer du rundt om denne fod som akse og lader din anden fod udforske verden. Du mister aldrig balancen, for langt det meste af din vægt er altid på støttebenet. Billedet giver mening, fordi du har skabt en platform, som beskytter dig; en viden og en erfaring, som du kan tage med dig ind i nye eventyr.

Det gælder om at opbygge en personlig robusthed. Jeg husker tydeligt en anden rollemodel. For snart 15 år siden skulle jeg rekruttere en servicechef til en virksomhed, som producerede pengeskabe. Og en af kandidaterne var en 58-årig mand, som lige var blevet fyret som servicechef hos en dansk elektronikvirksomhed. Jeg frygtede, at han ville opføre sig som offer og dermed sluge al energien i rummet. Men han startede med at fortælle, at han godt kunne forstå, at han var blevet fyret. Han var helt enig i, at servicefunktionen skulle outsources og ikke være en fast omkostning. Samtidig lagde jeg mærke til, at han stod meget agilt på forfødderne, og det viste sig, at han trænede unge i kampsport. Så både fysisk og psykisk var han uhyre modstandsdygtig. Den styrke, han udstrålede, sikrede ham jobbet.

Hvis du konstant definerer dig selv som en nystartet virksomhed, så vil det hjælpe dig til at holde en kurs, hvor du ikke lader dig tynge ned af rutiner og vaner og bare gør mere af det samme. Rent praktisk kan du jo starte med at tage jakken på med den anden arm først, børste tænder med den anden hånd og køre ad en anden rute på arbejde. Dit liv er dit ultimative projekt. Så fra nu af kan du med god samvittighed være dit livs iværksætter.

Go’ søndag!