Væksthuse betaler kommuner findeløn for kunder

Mens private konsulenter mangler opgaver, giver offentlige erhvervsfremme-aktører hinanden et tilskud på op til 4.000 kr. pr. iværksætter, der vil lade sig rådgive gratis.

De regionale væksthuse i Herning og Vordingborg er så pressede for at fremvise resultater, at de betaler kommunernes erhvervskontorer findeløn for at henvise iværksættere til gratis rådgivning i de to væksthuse.

Ordningen indebærer, at et kommunalt erhvervskontor typisk får 2.500 kr. for hver iværksætter, der henvises til rådgivning i væksthuset.

Præmien kan nå op på 4.000 kr., hvis en lidt større virksomhed henvises. Findelønnen vækker forargelse både hos private konsulenter og erhvervskontorer i de regioner, hvor præmieordningen ikke praktiseres,

- Det er en ordning, der giver et helt forkert incitament og fjerner fokus fra det, det handler om, nemlig at give iværksætterne den bedst mulige rådgivning, siger erhvervsdirektør i Varde Kommune, Per Rask Jensen. Varde ligger i region Syddanmark. Her får kommunerne ikke honorar for at finde kunder til regionens væksthus i Odense.

Dansk Industri undrer sig også:

- Det er uheldigt, at der på den måde er penge mellem offentlige aktører, der skaffer kunder til hinanden, siger konsulent i Dansk Industris kontor for mindre og mellemstore virksomheder, Sune Jensen.

Horribelt

Direktør Magne Sandgaard, formand for Foreningen af Erhvervsservicerådgivere, finder præmieordningen horribel.

- I forvejen koster det skatteyderne 31.000 kr., hver gang konsulenter i væksthusene giver iværksættere en gratis vejledning. Nu skal vi som private konsulenter opleve, at den ene myndighed betaler den anden for at skaffe sig konsulentarbejde, siger Magne Sandgaard.

Erhvervsdirektør Kenny Jensby, Holbæk Erhvervsråd, bekræfter, at hans kontor får et honorar fra Region Sjællands væksthus, når han henviser en iværksætter til rådgivning i væksthuset i Vordingborg.

- Vi udfører et salgsarbejde for væksthuset i Vordingborg, og det bliver vi honoreret for. Vi har jo udgifter ved at opsøge iværksættere, screene og vurdere, om de har brug for kompetencer, som væksthuset i Vordingborg råder over, forklarer Kenny Jensby.

Nødvendigt honorar

Direktør i Væksthus Sjælland, Mads Krag, siger, at betalingen til kommunerne har været nødvendig for at sikre et gnidningsfrit samarbejde mellem kommunernes erhvervskontorer og væksthuset.

- Kommunernes erhvervskontorer er nogle steder delvis privat finansierede. Det er en ny opgave for dem at finde emner til væksthuset, og det har vi så valgt at kompensere dem for. Men ordningen behøver ikke blive permanent, forsikrer han. De regionale væksthuse finansieres af staten og har en målkontrakt med Erhvervs- og Byggestyrelsen, hvor de skal leve op til kvantitative mål for antallet af vejledninger, som de giver iværksættere. De fem væksthuse har godt 150 medarbejdere.

Væksthusene udgør en del af det offentlige erhvervsfremmesystem, der i øvrigt består af kommunernes erhvervskontorer. Hensigten er, at kommunerne skal tage sig af den indledende rådgivning til iværksættere, mens væksthusene skal løse de mere komplicerede opgaver.