Væksthus muliggjorde hytter

Vækstpakkens statskautionerede lån giver virksomhederne gode muligheder for at igangsætte vækstfremmende projekter. Det kan en campingpladsejer fra Hundested skrive under på.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Hvis man spørger virksomhedsejere, der før har fået kautioneret lån i et pengeinstitut af vækstfonden, er det den helt rigtige måde at få søsat langsigtede projekter. Regeringens vækstpakke vil styrke ordningen, så de vækstfondskautionerede banklån kan skabe mere likviditet for de små og mellemstore virksomheder.

Allan Jørgensen købte i 2002 Byaasgaard Camping i Hundested, der dengang lignede en tilgroet græsmark. For at få forretningen på ret kurs igen, kom han igennem sit pengeinstitut i kontakt med Vækstfonden, der i 2004 kautionerede for hans lån i banken. Pengene gik til syv nye hytter, der satte skub i omsætningen. På trods af et administrationsgebyr til Vækstfonden er Allan Jørgensen tilfreds med sit lån.

- Vi var så nye i faget, dengang vi overtog pladsen, at der ikke var andre muligheder for os. Det var en megastor hjælp, som har betydet rigtig meget for os. Der kom godt skub i forretningen, efter at vi fik bygget de syv hytter, for det er i virkeligheden det, folk vil have, siger Allan Jørgensen.

Orden i papirene

- Det har helt klart været en god investering for os. De her hytter giver både direkte og indirekte kunder, når fastliggerne får gæster. Før blev vi valgt fra af campister, fordi vi ingen hytter havde. Det gør vi ikke mere, forklarer Allan Jørgensen.

De garanterede lån er dog ikke noget, man kommer sovende til. Det er i følge Allan Jørgensen vigtigt at have et færdigt projekt med i tasken, når man går til Vækstfonden.

- Jeg vil råde de mange virksomhedsejere, der skal til at søge disse kautioner, til at forberede sig grundigt. Man skal sørge for at have alle dokumenter i orden. Man skal også vide præcis, hvad man vil, og hvilken effekt projektet vil have på ens virksomhed, siger lejrchefen, der kun kan anbefale låneformen til andre selvejere.

Topdollar lån

Orden i papirene var ikke et problem for Anni Olesen fra Vejle, da hun i 2007 fik kautioneret sit banklån af Vækstfonden. Hendes søn er revisor, og netop derfor gik ansøgningen nemt igennem. Hun brugte pengene til at overtage et fitnesscenter, som udelukkende er for kvinder. Også hun har lutter gode erfaringer med Vækstfonden.

- Det har været topdollar. Det var hårdt at gå rundt til bank efter bank og få afslag på et lån, men da vi kom i kontakt med Vækstfonden, gik det som smurt. Vi fik nogle meget behagelige samtaler, og jeg kan varmt anbefale det til andre, siger Anni Olesen.

Efter at Anni Olesen og hendes kollega overtog fitnesscenteret, har virksomheden været i vækst og har siden åbnet en ny afdeling i Kolding.