Unges ledighed når historiske højder

Ledighed blandt unge generelt kan også give konsekvenser i Danmark i form at øget indvandring.

35-årige Simone ­Gemelli er fra Italien og uddannet tunnelingeniør. Han besluttede for tre år siden at søge job i udlandet og fik det hos Cowi i Lyngby. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Arbejdsløsheden blandt unge på verdensplan er ved at nå historiske højder. Det slår FNs internationale arbejdsorganisation ILO fast i en ny rapport.

Netop arbejdsløsheden blandt unge har ellers været faldende siden 2012. Men ifølge ILO vil 13,1 pct. af verdens 15-24-årige i 2016 hverken være i arbejde eller under uddannelse. Tallet er således kun et mulehår fra det historiske højdepunkt i 2013, hvor 13,2 pct. af verdens unge var arbejdsløse.

Den konklusion skal vi tage meget alvorligt, for det kan få konsekvenser for Danmark, konstaterer cheføkonom i Danske Bank Las ­Olsen.

»Det er et meget alvorligt og et massivt problem. Det er svært at overvurdere betydningen af det,« siger han.

Las Olsen nævner, at en af konsekvenserne for Danmark vil være stigende immigration.

Det kan være en fordel på kort sigt i form af kvalificeret arbejdskraft. Men på længere sigt kan det betyde, at der vil være mange immigranter, som ikke har en attraktiv uddannelse med sig i rygsækken, advarer han.

Udviklingen sker ifølge rapporten bl.a., fordi den økonomiske fremgang på verdensplan har været lavere end forventet. Helt konkret har væksten i udviklingslandene i 2016 været på sit laveste siden 2003.

Immigrationen vil fortsætte

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen er enig i, at immigrationstendenserne kan vise sig at være problematisk for Danmark.

»Ud fra et økonomisk synspunkt kan vi være heldige, at det er arbejdskraft, vi mangler som f.eks. ingeniører, der søger mod Danmark. Men vi skal være bekymrede over resultatet af rapporten. Med tallene kan det være svært at forestille sig, at immigrationstendenserne til Europa vil stoppe. Det er næppe alle immigranterne, der har en eftertragtet uddannelse med sig,« siger Jes Asmussen.

Ar rapporten fremgår det, at 38 pct. af ungdomsbefolkningen i dele af Afrika og Latinamerika er villig til at immigrere, mens tallet er 37 pct. for Østeuropa.

En af de immigranter, der allerede er kommet til Danmark som konsekvens af høj arbejdsløshed i sit hjemland, er 35-årige Simone ­Gemelli. Han er tunnelingeniør og fra Italien. Han besluttede for tre år siden at søge job i udlandet og fik det hos Cowi i Lyngby, hvor han arbejder som ingeniør.

»Jobfremtiden i Italien var for usikker,« siger Gemello og tilføjer:

»Arbejdsløsheden blandt de unge er meget høj. Flere af mine jævnaldrende tænker på at søge mod udlandet. Men det er selvfølgelig ikke dem alle, der har en uddannelse som min, der kan sikre dem et job.«

»En bombe under økonomien«

Det er imidlertid ikke kun eventuel øget immigrationen, vi skal være bekymrede for. Den globale arbejdsløshed kan betyde, at vi mister en hel generation på gulvet, advarer Jes Asmussen.

»Hvis de ikke får en tilknytning til arbejdsmarkedet, vil de miste deres kvalifikationer. Så vil en ny generation overhale dem,« siger han.

Det kan vise sig at være en bombe under økonomien i de pågældende lande, tilføjer Jes Asmussen, der får opbakning fra Las Olsen.

»Det er meget bekymrende, at ungdoms­arbejdsløsheden er så høj i resten af verden. Det er tegn på den krise, der kan blive opbygget, hvis der ikke snart kommer gang i økonomien i netop de områder. For Danmark vil det være et problem, fordi vores økonomi er afhængig af resten af verden og især Europa. Vi er et lille land, og økonomiske problemer i andre europæiske lande kan hurtigt mærkes i Danmark,« siger han.