Unge vil være generalister

Handelshøjskole-studerende vil ikke sættes i bås, når de starter på studielivet. De efterspørger uddannelser, der giver dem viden om erhvervsøkonomi i kombination med bløde fag som sprog, filosofi, psykologi, IT og kommunikation. Sådan har det været de sidste fem år, og sådan er det også i 2009.

Foto: Henning Bagger, Scanpix. "De unge, der søger ind på CBS, vil gerne have en bred vifte af karrieremuligheder i virksomheder. De vil gerne holde dørene åbne," siger studieadministrativ chef ved CBS, Rie Snekkerup.
Læs mere
Fold sammen
Finanskrisen er en del af forklaringen på en rekordstor stigning i ansøgerantallet til universiteterne og handelshøjskolerne i år.

En anden årsag er den nye bonusregel, der gør det muligt for ansøgere at gange deres eksamensgennemsnit med 1,08, hvis de søger optagelse inden for to år efter afslutningen af den adgangsgivende eksamen.

Og endelig er det måske blevet mere vanskeligt for unge at få et godt job efter studentereksamen.

Det siger studieadministrativ chef ved CBS, Rie Snekkerup, der har givet Business en top fem liste på de unges førsteprioritetsansøgninger. Tendensen er, at de unge især retter blikket mod generalistuddannelser, hvor de får viden om erhvervsøkonomi i kombination med fag som blandt andet ledelse, IT, psykologi og sprog.

Verden efter studiet
Rie Snekkerup hæfter sig især ved den tredje mest søgte uddannelse, BA i Interkulturel Markedskommunikation, som 446 har valgt som favorit – og som først er introduceret her i 2009.

Ifølge hende vil de unge gerne studere fag, der er erhvervsrettede, hvor de kombinerer studiet med deres egen interesse for eksempel filosofi eller psykologi.

»Det kan hænge sammen med, at de unge er usikre på, hvordan verden ser ud efter studietiden, ikke mindst på grund af den økonomiske krise,« siger hun.

Copenhagen Business School, CBS, gennemførte for tre år siden en rundspørge blandt gymnasielever. Den viser, at unge, der søger ind på CBS, i højere grad har de efterfølgende jobmuligheder med i deres overvejelser, når de skal vælge studie, frem for studerende der vælger at studere klassiske fag som historie, jura eller medicin.

»De unge, der søger ind på CBS, vil gerne have en bred vifte af karrieremuligheder i virksomheder. De vil gerne holde dørene åbne - og derfor efterspørger de fag som erhvervsøkonomi i en kombination med deres interesser for fag som filosofi, psykologi og IT. Derfor er kombinationsuddannelserne så populære,« lyder Rie Snekkerups vurdering på, hvorfor mange vælger uddannelserne ved CBS.

Datalogi for de nørdede
En tendens, CBS har oplevet gennem de sidste par år, er, at de unge falder fra på de helt klassiske, rene sproguddannelser. Med introduktionen af BA i Interkulturel Markedskommunikation er tendensen vendt, fordi uddannelsen netop er en kombination af sprog, marketing og afsætningsøkonomi.

Et andet eksempel, der underbygger tendensen, er HA i Datalogi, der i år har skiftet navn til HA IT.

»Datalogibegrebet kan virke lidt »nørdet«, og de unge har nok haft forestillingen om, at de endte med at blive programmører. Derfor valgt vi at give uddannelsen et nyt navn og fremhæve, at uddannelsen kombinerer IT-fagligheder med økonomiske og organisatoriske fagligheder. Det har givet en markant fremgang for uddannelsen,« siger Rie Snekkerup.

Top 5s topscorer er dog stadig CBS klassiske erhvervsøkonomiske uddannelse HA Almen Erhvervsøkonomi, hvor 980 søgte ind. Efterfulgt af den meget prestigefyldte og internationale BSc in International Business, hvor 505 søgte ind. Copenhagen Business School har modtaget godt 10.000 ansøgninger. Det er en stigning på ca. 2.000 i forhold til sidste år, siger studiechef Annette Juhl Hansen.

Aalborg Universitet oplever det største antal første prioritetsansøgere nogensinde, og Syddansk Universitet har med 7.557 ansøgninger fået det næsthøjeste antal ansøgninger i universitets historie. Det er en fremgang på 22 pct. i forhold til sidste år, da de fleste universiteter dog kunne konstatere en tilbagegang i forhold til 2007.

Ansøgerne får svar torsdag 30. juli, om de er optaget.

Læs mere om de unges karrierevalg i Berlingske Business lørdag.