Unge vælger uddannelse med jobgaranti

Unge vælger i langt højere grad end for 10 år siden at søge ind på studier, hvor jobsikkerheden er stor.

Læs mere
Fold sammen
Unge vælger i langt højere grad end for 10 år siden at læse fag, hvor jobsikkerheden er stor. Det viser beregninger, som Berlingske Research har lavet ved at kigge på udviklingen i universiteternes ansøgertal for førsteprioritetsansøgninger til de videregående uddannelser i 1999 og 2009.

Studier som psykologi, erhvervsøkonomi og lægevidenskab får markant flere ansøgninger i forhold til for 10 år siden. I forhold til 1999 vil 58 procent flere være tandlæge og 75 procent flere være læge, viser tallene, der er korrigeret for befolkningsudviklingen.

De humanistiske fag som litteraturvidenskab, engelsk og historie er dalet i popularitet hos de unge.

- Det er tydeligt at se, at de unge går efter de studier, hvor jobsikkerheden er stor. De populære studier er dem, hvor man præcis ved, hvad man skal arbejde som, når man er færdiguddannet, siger Noemi Katznelson, centerleder på Center for Ungdomsforskning på Danmarks Pædagogiske Universitet.

Hun mener, at de unge i dag fokuserer langt mere på, at de er sikret et godt job med en god løn.

- 90'erne var præget af den tanke, at man skulle gøre, hvad man havde lyst til. Det fylder stadig meget hos de unge i dag, men nu tænker de desuden: "Hvordan kan jeg lykkes".

Videnskabsminister Helge Sander er glad for udviklingen.

- Det er meget hensigtsmæssigt, at de unge nu gør sig flere overvejelser om, hvad deres uddannelse kan føre til, siger han.

/ritzau/