Unge ledere vakler mellem arbejde og privatlivet

Selv om danskerne over en bred kam er blandt verdens bedste til at finde balancen mellem arbejde og fritid, kæmper ledere – og særligt dem under 35 år – med at finde plads til begge dele.

Projektleder Cecilie Tang-Brock kæmper for at finde tid til både familien og det inspirerende job. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere

Blot hver tredje leder under 35 år er tilfreds med balancen mellem arbejde og privatliv, viser en undersøgelse, som interesseorganisationen Lederne har foretaget blandt 2.775 personer, der sidder i lederstillinger rundt om i Danmark. Det kan føre til stress og udbrændthed, advarer eksperter.

Tallene afslører, at kun halvdelen af lederne på tværs af alle aldersgrupper er tilfredse med den såkaldte work-life-balance i deres liv. Men blandt undersøgelsens yngste gruppe, dem under 35 år, står det endnu værre til.

Her er det blot 35 procent, der er tilfredse. Næsten to ud af tre mener altså, at balancen kunne være bedre, og hver fjerde i gruppen er decideret utilfreds. Det står i skærende kontrast til Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD), der har Danmark i toppen på work-life-balance-ranglisten – kun overgået af Holland. Alligevel mener Trine Dilèng, ledelsesrådgiver hos Lederne, ikke, at resultatet er overraskende.

Cecilie Tang-Brock, der er organisationsleder/projektchef hos Danske Skoleelever. Hun arbejder meget, og har ofte dårlig samvittighed over, at han ikke har mere tid til sin familie og sin søn. En undersøgelse fra Lederne viser, at mange unge ledere har svært ved at finde den rette balance mellem arbejde og privatliv. Foto: Mikkel Berg Pedersen Fold sammen
Læs mere

»Nej, men jeg synes, at det er bekymrende. Hvis jeg var i en virksomhed med mange unge ledere, ville jeg tage det som et vink med en vognstang, og måske være særligt opmærksom på dem,« siger Trine Dilèng, som peger på, at en konstant ubalance mellem arbejde og fritid kan føre til dårligere trivsel og på sigt medføre en risiko for stress – hvis ikke medarbejderen da selv hiver stikket inden og skifter til et arbejde, hvor der er en bedre balance.

Mens de yngste ledere er dem, der er mest udfordret, hvad angår work-life-balance, er lederne over 60 år dem, der i gennemsnit er gladest for balancen.

I den gruppe svarer næsten seks ud af ti, at de er tilfredse eller meget tilfredse med balancen, ligesom det kun er fire procent, der angiver, at de dagligt oplever, de ikke kan få arbejdsliv og privatlivet til at hænge sammen. For lederne under 35 år sker det tre gange så ofte.

Trine Dilèng mener, at der er flere forklaringer på tendensen, men at to er særligt tungtvejende:

Dels at lederne under 35 år ofte vil være i begyndelsen af deres karriere som chefer, dels at de ofte skal tilpasse sig rollen som forældre. Der kan være ekstra pres på hjemmefronten, når der er småbørn, der skal passes og plejes, hentes og bringes. Derudover er de unge ledere ofte fremadstormende personer, der gerne vil kunne det hele.

»De unge ledere er ofte meget ambitiøse på både egne og familiens vegne. De vil gerne nå en hel masse ting, og de skal helst være gode til det hele. Det er selvfølgelig positivt, men teknologien har gjort arbejdet mere grænseløst og arbejdstiderne mere flydende,« siger Trine Dilèng.

Hun understreger, at det er vigtigt, at man prioriterer sin tid og sine interesser. Oplever man ubalance i forholdet mellem arbejde og privatliv, handler det nemlig som oftest om urealistiske forventninger og ting, man gerne ville, men ikke kunne nå.

Brug for unge ledere

Også hos Dansk Magisterforening (DM) oplever man, at de unge ledere arbejder så ambitiøst, at de indimellem brænder lyset i begge ender. For at være en god leder skal man nemlig også have tid til at tænke på andet end arbejde, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening. Ligesom idrætsstjerner, der har brug for at restituere mellem konkurrencer for at være på toppen, skal ledere også bruge deres fritid til at oplade batterierne.

»Det er fantastisk med folk, der brænder for deres arbejde. Men de kan også brænde så meget for det, at de brænder ud. Det skal man passe meget på med,« siger Camilla Gregersen, som afviser, at en skæv work-life-balance skyldes, at de unge ledere er mere forkælede, forvænte eller dovne end deres ældre modparter.

Tværtimod oplever hun unge ledere som meget dedikerede og med store forventninger til sig selv. Derfor mener hun, at problemet rækker ud over den enkelte leder og arbejdsplads.

»Vi er nødt til som samfund at sikre, der er en god fødekæde til lederposterne. Det er vigtigt for at få skabt nogle gode ledere, at der er mulighed for at blive leder også som ung. Hvis vi har et arbejdsmarked, der er så hårdt spændt op, at man er nødt til at være over 50 for at kunne blive leder, taber vi en masse talenter og kompetencer på gulvet,« siger formanden.

Afstem forventningerne

Derfor er det også vigtigt, at unge ledere ved, at de ikke er usårlige, siger Trine Dilèng. Det skal de starte med at erkende, hvis de har et problem med work-life-balancen. Først derefter følger muligheden for at gøre noget ved det.

»Dernæst skal man være nysgerrig på, hvornår man føler den her ubalance. Man skal finde ud af, hvornår det sker, og hvad man kan gøre for at undgå det,« fortæller Trine Dilèng, der siger, at det også kan hjælpe at snakke med andre om det og så ellers afstemme forventninger med sine overordnede.

For nogle vil det måske være nødvendigt at slukke arbejdstelefonen, når de har fri, mens andre bedre kan holde arbejdsliv og privatliv kørende i to separate spor, der løber side om side, uden at de kører i vejen for hinanden.