Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Unge topstuderende fra hele verden flokkes om de store danske virksomheder, der har valgt at etablere Graduate-programmer.
Antallet af udenlandske studerende ikke mindst fra vækstmarkederne er kraftigt stigende, fordi virksomhederne gør en aktiv indsats for at tiltrække topstuderende fra lande som Kina, Mexico og Nigeria.Hvis virksomheder som Novo Nordisk, Arla, Danfoss, men også en nordisk bank som Danske Bank, skal klare sig i den internationale konkurrence, er det afgørende, at de får fat i de bedste ledertalenter fra de markeder, hvor de opererer. Det er en forudsætning for, at de kan blive ved med at vokse.
»Graduate-programmet fungerer godt til at få fat i de gode kandidater. Vi får bedre kandidater, end hvis vi rekrutterede de unge fra land til land. Graduate-programmet har langt større synlighed. Samtidig får vi eksponeret talenterne hurtigere i organisationen, fordi de indgår i en toårig rotation, hvor de blandt andet er forbi hovedkvarteret i Danmark,« siger Kåre Schultz, viceadm. direktør med ansvar for salg, marketing og produktion hos medicinalkoncernen Novo Nordisk, der i år har fået 10.068 ansøgere til 60 stillinger.
Samme melding kommer fra Danske Bank, der årligt ansætter ca. 100 graduates.
»Graduate-forløbet handler i høj grad om at fremtidssikre Danske Bank, så vi også om fem-ti år har de rigtige specialister og ledere. Nu og her handler det også om at ansætte nogle knalddygtige kolleger, der kommer med et højt fagligt niveau, ny teoretisk viden og en masse energi,« skriver Ole Bech-Petersen, rekrutteringsansvarlig hos Danske Bank i en mail til Berlingske Business.
Mest populær er dog uden sammenligning Novo Nordisks Graduate-program. Selskabet har netop udvidet antallet af Graduate-stillinger fra 48 til 60 og oplevede en vækst på næsten en tredjedel til 10.068 ansøgninger fra 2013 til 2014. I forhold til 2009 er der tale om en firedobling.
Den kraftige stigning i 2014 skyldes først og fremmest, at Novo Nordisk i år har valgt at slå særligt på tromme for programmet på nye vækstmarkeder i Asien, Sydamerika og Afrika. Hvor andelen af danske studerende, der søgte ind i Novo Nordisks Graduate-program i 2008 udgjorde omkring 50 pct., er andelen nu nede omkring ti pct.
Landets største bank, Danske Bank, oplever også kraftigt stigende interesse for sit Graduate-program trods den negative omtale, banken og banksektoren generelt har været udsat for i kølvandet på finanskrisen.
Ansøgertallet er ikke opgjort for 2014 endnu, men i 2013 søgte omkring 5.000 om at komme i betragtning til bankens 100 graduate-stillinger. I 2011 var ansøgertallet 3.000.Mejerigiganten Arla har i år ansat 18 graduates ud af godt 1.600 ansøgere, mens Danfoss melder om voksende interesse for selskabets Graduate-program, der rekrutterer 20 talenter om året. Antallet af ansøgere skal tælles i tusinde, men selskabet har forskellige ansættelsesprocedurer fra land til land. Derfor er der ingen præcise tal.
»Vi ansætter også danskere, men der er samtidig et stort fokus på at få talenter ind fra vores vækstmarkeder,« siger Mette Uhd Nørgaard fra selskabets presseafdeling.