Unge chefer har svært ved at holde efterårsferie

Rigtig mange holder i øjeblikket efterårsferie, men især unge ledere under 35 år har svært ved slippe jobbet til fordel for en tur i skoven sammen med familien, viser en ny undersøgelse fra Lederne.

Undersøgelsen viser, at 24 procent af de unge ledere ”ofte” eller ”meget ofte” føler sig nødsaget et til at arbejde, selv om de egentlig har fri. Fold sammen
Læs mere

Uge 42 er for mange lig med efterårsferie og en uge væk fra arbejdet og samvær med familien og feriesysler. Men ikke alle helliger sig afslapningen og feriestemningen. Sms’er, mails og telefonen bliver ofte flittigt brugt. Og det er især de unge ledere under 35 år, der har svært ved at lægge arbejdet fra sig, viser en ny undersøgelse fra Lederne, der har spurgt 2776 ledere.

Undersøgelsen viser, at 24 procent af de unge ledere ”ofte” eller ”meget ofte” føler sig nødsaget til at arbejde, selv om de egentlig har fri. Og det gælder ikke blot i efterårsferien, men også i weekender. For hele gruppen er det sammenlignelige tal 19 procent.

Det bekymrer ledelsesrådgiver Helle Bruun Madsen  for egentlig er de i de unge år, at man skal sørge for at få grundlagt sunde ferievaner, så man får ladet batterierne op. Prisen viser sig måske første senere, hvor kroppen siger fra, og man måske går ned med stress.

Ifølge hende hænger det sammen med, at de unge ledere gerne vil ”positionere sig”.

»Måske fordi de er i gang med deres første lederjob og gerne vil vise, at de er dygtige og engagerede og er parate til at yde en ekstra indsats i virksomhedens tjeneste.«

Hun advarer om, at det kan være vanskeligt senere at ændre sådanne vaner samtidig med, at man også kan komme til at skabe forventninger om, at man hele tiden står til rådighed. Især blandt de yngre ledere er der også mange, er der også mange som er i gang med at stifte en familie, for dem er de vigtigt at få sat nogle grænser mellem arbejde og fritid  og få grundlagt nogle gode vaner tidligt i lederkarrieren.

Samtidig kan det også i værste fald være ganske belastende for familien, hvis man rent mentalt ikke er til stede, og adere sig diktere af sms’er, mails og telefonopkald.

Helle Bruun Madsen  understreger, at det er vigtigt at få afstemt forventninger fra begyndelsen af sin ansættelse:

»Det er en god idé allerede under ansættelsessamtalen at spørge om, hvilke forventninger en potentiel ny arbejdsgiver har til løsning af arbejdsopgaver i fritiden, og i hvor høj grad det forventes, at man som leder altid skal være til rådighed. Så véd man, hvor man har hinanden, og man skal som leder tage de oplysninger med i betragtning, når man vurderer det samlede jobindhold, inden man siger ja til jobbet.«

38 procent af lederne oplever ”ind imellem”, at arbejdet sniger sig ind i ferier eller weekender, mens 42 procent af lederne helt undgår at arbejde på fri - og feriedage.