Ung iværksætter åbner lakridsfabrik

Verdens første håndlavede lakrids koster 45 kr. for 175 gram. Iværksætter har åbnet en lakridsfabrik i Taastrup og åbner butik i Tivoli, når sæsonen begynder.

45 kr. for 175 gram lakrids.

Det er prisen for verdens første, håndlavede lakrids, der er fremstillet af dyre råvarer og uden tilsætningsstoffer, og som ifølge iværksætteren Johan Bülow, 24 år, Lakrids by Johan Bülow, ikke er slik ligesom almindeligt lakrids, men en delikatesse på lige fod med luksuschokolade.

Johan Bülow fik sammen med sin kæreste ideen til lakridseventyret i Svaneke på Bornholm, hvor de åbnede en butik i sommeren 2007.

De havde lavet lakrids i tre måneder som optakt til butiksåbningen. Efter to en halv time var hylderne gabende tomme.

De stod bag disken med et skævt smil og fortalte turisterne: »Desværre, alt er udsolgt, kom igen om tre måneder.«

Læs erhvervsbladet.dks eksperts vurdering af Johan Bülows virksomhed

Selv lakridsfanDe fandt ud af, at de havde ramt en lakridsåre.

Ifølge Johan Bülow, som i øvrigt selv er en stor fan af lakrids, er lakrids det mest spiste slik blandt danskere. Det er bare de mere almindelige mærker fra Haribo og Toms.

Johan Bülows ambition går videre end bare at lave slik. Han vil gerne være lakrids-ambassadør.

Han vil gerne lave butikker udelukkende med lakrids, hvor kunderne ud over at kunne købe »slik« også kan købe granulat, der kan bruges til madlavning, og han ser gerne lakrids i øl, i olie og for den sags skyld i mælk. Han ser et stort marked for selve smagen af lakrids.

Verdens mindsteHan har nu bygget verdens mindste lakridsfabrik, som ligger på første sal i en produktionshal i Taastrup.

Efter den gode oplevelse i sommeren 2007 i Svaneke tog de tre makkere til Manchester og fik designet en lakridsmaskine hos den leverandør, der har bygget lakridsmaskiner til de bedste lakridsfabrikker i verden.

Han er en smule træt og hænger med hovedet, fordi de har produceret lakrids i 72 timer i weekenden. Lige indtil de segnede om af træthed.

Det er sådan med lakridsproduktion, at det er dyrt at starte maskinen, og det er dyrt at stoppe den.

Derfor handler det om at køre så længe man kan, når den først er i gang. Det illustrerer på sin vis meget godt, at iværksætteri også handler om udholdenhed.

Når Tivoli slår dørene op i april, bliver det med Lakrids by Johan Bülow i den runde butik, hvor cigarrulleren har holdt til i 50 år.

LakridscigaretterJohan Bülow solgte så meget af den håndlavede lakrids på Tivolis Julemarked i 2008, at Tivoli nu har tilbudt den bornholmske iværksætter den attraktive standplads.

- Det opfatter jeg som et blåt stempel af vores produkter og mit firma. Det er den helt rigtige standplads for vores produkter. Og for at rygerne ikke skal gå helt forgæves, overvejer jeg seriøst at fremstille lakridscigaretter, siger Johan Bülow.



Hvad er I for en virksomhed, hvad er jeres idé?

- Vores idé er at lave håndlavet lakrids som delikatesse. I stedet for hvedemel bruger vi rismel som er glutenfrit, og som koster mellem 16 og 18 gange mere pr. kilo. I stedet for raffineret sukker bruger vi rørsukker fra Mauritus. Så vores produkter er langt dyrere, men også langt bedre.

Hvilket marked vil I ramme?

- Dels vil vi gerne sælge lakrids gennem egne butikker. Dels vil vi gerne sælge lakrids til gavefirmaer. Min holdning er, at folk skal holde op med at give en æske chokolade i gave. De skal meget hellere give noget lakrids. Endelig sælger vi vores lakrids gennem en gros-firmaer i en business to business-relation. Men vi kommer aldrig til at stå på hylderne i supermarkeder, det er i specialbutikker med delikatesser. Det gode for os er, at alt det lakrids, vi har produceret indtil nu, er solgt.



Har I en forretningsplan, og hvordan er den lavet?

- Nej. Vi gik bare i gang med butikken i Svaneke. Nu åbner vi en ny i Tivoli, hvor vi håber, at en fem-seks millioner besøgende kigger forbi. Det er vores udstillingsvindue.



Hvor stor kapital har I til at løbe forretningen i gang?

- Vi har brugt fire mio. kr. for at nå dertil, hvor vi er nu. Vi har tjent penge fra den første dag, siden vi startede, og vi har også overskud i 2008.



Hvad er det for udfordringer, I står over for netop nu?

- Det er at skaffe penge til vækst. Vi kan godt lide at løbe stærkt. Men jeg er ikke på udkig efter en ekstern investor. Jeg ejer selv forretningen. Men en større fabrik, en større lakridsmaskine, mere kompetent arbejdskraft. Vi kunne sagtens bruge fem-seks mio. kr. på en formiddag, hvis vi fik lov. Nu tager vi væksten i det tempo, vi tjener pengene, siger Johan Bülow.

Læs erhvervsbladet.dks eksperts vurdering af Johan Bülows virksomhed