Ulddronningen der skabte Norges første kvindelige milliardformue

Hilde Midthjell er uden tvivl Norges mest succesrige kvindelige grundlægger, i hvert fald hvis man måler på størrelsen af hendes formue.

Foto: Terje Pedersen/NTB Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig, at du står der som 49-årig og har solgt livsværket – det du har knoklet næsten 25 år for at bygge op fra ingenting – for en halv milliard. Fristelsen til at lægge sig i skyggen af et palmetræ på en sydhavsø og dase resten af livet ligger lige for. Medmindre man altså hedder Hilde Midthjell. Så er drømmen om et driverliv så fjern som – ja, en sydhavsø.

Hilde Midthjell er uden tvivl Norges mest succesrige kvindelige grundlægger, i hvert fald hvis man måler på størrelsen af hendes formue.

Syv år efter at hun solgte kosmetikfirmaet Dermanor, er den halve milliard norske kroner blevet til en hel. Og det gør hende til den første kvinde i Norge, der har skabt en milliardformue med sine egne hænder, viser den seneste udgave af Norges mest kendte rigmandsliste, Kapital400.

Ulddronningen kalder nordmændene hende. For i stedet for at dase med den halve milliard i banken kastede hun sig frejdigt over nye udfordringer ved at overtage det dengang vaklende strikkefirma Dale of Norway, som hun i dag står som eneejer og daglig leder af. I Norge er firmaet mest kendt for at levere OL- og VM-sweatere til norske vintersportsstjerner. Men udenlands sælges Dales strikvarer primært som mærketøj.

»Efter salget af Dermanor behøvede jeg ikke ligefrem at arbejde, men jeg er ikke doven nok. Min investering i Dale er det, jeg kalder en hjerteinvestering. Dale repræsenterer norsk identitet og tradition. Folk har jo kaldt mig en idiot, fordi jeg ønsker at bevare arbejdspladser i Norge. Men det brænder jeg altså for,« udtalte Hilde Midthjell i 2010 efter overtagelsen.

Det er hendes erklærede ambition at bevise, at det er lønsomt at producere kvalitetsvarer i Norge frem for at flage produktionen ud til billigere lande. Og hun lægger vægt på, at værdi ikke kun måles i penge.

Hun har beskrevet sig selv som »en utålmodig perfektionist« og mener, at opskriften på succes først og fremmest er hårdt arbejde.

»Jeg har arbejdet mere end de fleste. Det har bestemt ikke været en dans på roser,« har hun udtalt til norske Finansavisen.

»Det handler snarere om at få torne i fødderne, trække dem ud, lade sårene hele og så gå på dem igen.«