"Uhyrligt og ærekrænkende angreb"

Et angreb på Arbejdsmarkedsstyrelsens embedsmænd i den såkaldte Farvergade-sag ryster Per Hansen, der er formand for de offentlige chefer i fagforbundet Djøf.

Jobcentret i Farvergade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den såkaldte Farvergade-sag, hvor Københavns Kommune skal betale knap 400 mio. kr. tilbage til staten i uberettiget refusion, har vakt stor harme i landets største kommune.

En harme som den socialdemokratiske næstformand i hovedstaden, Ikram Sarwar, i går i et opsigtsvækkende interview i Berlingske Tidende gav udtryk for.

I interviewet gik Ikram Sarwar, der også er næstformand i beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, til angreb på beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og embedsmændene i Arbejdsmarkedsstyrelsen, som han beskyldte for at have truffet en "politisk afgørelse".

Se Web-TV om Slagsmålet i Det Store Jobcirkus

Angrebet chokerer Per Hansen, der er formand for de offentlige chefer i fagforbundet Djøf.

"Det han beskylder embedsmændene i Arbejdsmarkedsstyrelsen er direkte ærekrænkende. Han beskylder dem for, at de har handlet ulovligt og truffet en afgørelse, fordi ministeren skulle have sagt eller bedt dem om det. Det er ulovligt at træffe sådan en afgørelse, og det er jo fuldstændig løse insinueringer og påstande, som embedsmændene bliver svinet til med," siger Per Hansen og tilføjer:

"Hvis det var rigtigt, at embedsmændene i styrelsen lå under for et politisk pres, så var jo en ekstrem alvorlig sag. Men det her er jo bare løse påstande, og det er jo også derfor, at det er en uhyrlig påstand. Både overfor ministeren og de embedsmænd, der har truffet afgørelsen."

Per Hansen peger på, at embedsmændene i Arbejdsmarkedsstyrelsen ikke har nogen muligheder for at tage til genmæle offentligt over for anklagerne.

"Jeg mener, at folkevalgte bør føre en ordentlig tone i forhold til embedsmændene, der jo ingen chance har for at tage til genmæle og gå ud i en politisk polemik.Embedsværket er politisk neutralt, og det skal vi holde fast i. Vi skal kunne servicere en hvilken som helst politisk ledelse før og efter et folketingsvalg eller et kommunalvalg. Derfor kan vi selvfølgelig ikke gå i dialog om sådanne ting i offentligheden, og så bliver det en ulige kamp," konstaterer Per Hansen, der kalder angrebet i den grove ende.

"Men det er heldigvis sjældent, at vi oplever så grove angreb. Det her med at direkte påstå, at embedsmændene handler klart ulovligt, fordi de vil tække ministerens eventuelle holdning. Det er meget groft og noget vi må reagere på. Det er frygtelig mange penge for Københavns Kommune, og jeg kan godt forstå, at de gerne vil undgå at skulle betale pengene tilbage. Men det flytter jo intet at svine embedsmændene til," påpeger Per Hansen.

I Djøf har man også berøring med Farvergade-sagen på et andet plan. Det skyldes, at en kontorchef i kommunen - Ole Christiansen - gik til Folketingets Ombudsmand som en reaktion på Berlingske Tidendes undersøgelser i sagen.

Ole Christiansen havde forgæves advaret mod Farvergade-modellen og gik derfor til ombudsmanden i oktober 2010 med en historisk anmeldelse af sin egen forvaltning for mulige ulovligheder.

"Det er en meget usædvanlig og enestående sag, og vi har aldrig set noget lignende før. Den pågældende kontorchef er medlem her, og vi holder selvfølgelig øje med, at der ikke sker ham noget grimt. Men vi synes, at han er blevet håndteret sobert og ordentligt indtil videre," siger Per Hansen..