Ugens vindere og tabere: 26 milliarder grunde til at nikke anerkendende

Jens Bjørn Andersen overtog direktørstolen i transportvirksomheden DSV i 2008 og har siden gennemført en stribe opkøb af konkurrerende virksomheder. Onsdag bød topchefen godt 26 milliarder kroner for den schweiziske virksomhed Panalpina. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF

Ugens vindere

 

Dansk Supermarked skifter 1. juni 2018 navn til Salling Group. Her adm. direktør Per Bank med det nye logo. Billede dateret 16. maj 2018 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Hele Danmarks rare Fætter Per

Man ser det for sig. Salling Groups topchef Per Bank iklædt farvestrålende Fætter BR-uniform. Og selvfølgelig toppet af med et styk bjørneskindshue.

Jeg gætter på, at Per Bank, der som bekendt sidder i spidsen for dagligvarekæden Salling Group, i disse dage går rundt og fløjter den kendte lille reklamejingle om Fætter BR.

For med købet af retten til at bruge varemærket får Per Bank et stærkt redskab, som kan spredes ud over mange af koncernens butikker.

For uanset at det er svært at drive fysiske butikker i dagens Danmark, er der altså stadig behov for rå mængder legetøj til de danske børn.

Det ved Per Bank og co., og derfor er det til at forstå, at Salling har kæmpet med bl.a. Coop om retten til navnet, som fremover kan bruges i reklamer og til at etablere små butikker i kædens butikker.

Jeg tror, at købet bliver et scoop for Salling Group. Mindre festlig er situationen så for kreditorer, banker med lån ude at hænge og selvfølgelig kapitalfonden, der ejede hovedparten af Top-Toy, der gik konkurs forleden.

Jens Bjørn Andersen, topchef for transportgiganten DSV, på sit kontor og udenfor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

26 milliarder grunde til at nikke anerkendende

Jeg har fulgt transportbranchen i mange år. Engang var der nogle små selvstændige vognmænd i det midt- og nordvestsjællandske med store ambitioner. De kørte rundt med træ, sten, sand og alt det sædvanlige. Men de ville videre – være noget andet og mere.

Så de slog sig sammen. Så begyndte de at købe op. Så købte de sågar meget større konkurrenter. Og i dag er de blandt de tungeste i branchen – også internationalt.

Det er endt som selskabet DSV, og er nogen i tvivl om, at det er gået godt med vognmændene indtil nu, hvor man er en børsnoteret milliardkoncern, behøver man bare læse antallet af nuller på det tilbud, selskabet forleden smed på bordet i et forsøg på at købe en stor schweizisk konkurrent.

For DSV og topchef Jens Bjørn Andersen står klar med 26,5 mia. kr. i forsøget på at få lov til at købe konkurrenten. At man er i stand til at finde den slags penge, viser hvor stærk DSV er blevet – som den efterhånden globale transportkoncern, man er blevet.

Så i dag er vognmændene fra bl.a. Skibby øverst i hierarkiet i transportbranchen. Man har holdt fast i den direkte tone. Hårdheden over for konkurrenterne og viljen til at satse stort – også selvom et storkøb betyder, at man udsætter sig for store risici.

Mikael Goldschmidt, adm. direktør, Atlas Ejendomme A/S. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl.

Okay så. Var det virkelig ikke sværere?

Man må lade ejendomsinvestor Mikael Goldschmidt, at han sætter handling bag ordene.

For er der noget, dansk erhvervsliv – sådan set som hele – har talt om de seneste ti år, er det, hvor vanskeligt det er at finde kvinder til bestyrelserne. Tale om det er man god til. Men det er straks sværere at omsætte tanke til handling.

For fakta er jo stadig, at fordelingen af mænd og kvinder i bestyrelserne er aldeles skæv i Danmark: Det går bedre, bevares, ligestilling er der i hvert fald ikke.

Og derfor er det forfriskende, som Mikael Goldschmidt træder ind i diskussionen. For i stedet for snak har han nu på ganske kort tid fundet tre kvinder til bestyrelsen for isenkræmmerkæden Imerco.

Mikael Goldschmidt fortæller, at det var ganske let – og måske skal man ikke tale, bare handle. Det kan andre muligvis lære noget af.

 

Ugens tabere

 

Mette Frederiksen (S) taler under Europakonferencen i Industriens Hus i København mandag den 14. januar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Mette F. i zigzag-løb

Klir-klir, sagde det. Og så faldt den handel på jorden. Hvad der ellers så ud til at skulle blive et nogenlunde udramatisk salg af eldistributionsselskabet Radius til en pris i omegnen af 20 mia. kr., blev på uforklarlig vis pludselig sovset ind i politisk fnidderfnadder og den kommende valgkamp.

Det statskontrollerede børsselskab Ørsted havde med et politisk flertal i ryggen tilbage i sommeren 2018 bedt om og fået accept til frasalget af Radius. Efter det oplyste med et støttende Socialdemokratiet, som var med hele vejen uden på noget tidspunkt at udtrykke bekymring.

Men pludselig, henover weekenden, zigzaggede partiformanden Mette Frederiksen over i en helt anden bane og trak støtten til de planer, der havde været enighed om hele tiden. Et kaotisk forløb, som efterlod en frustreret regering og en måbende ledelse i Ørsted.

Nok er det moderne at være aktiv ejer, men i så fald må ejeren – i dette tilfælde Mette Frederiksen og co. – altså have de lange briller på, hvis man skal agere som professionel og troværdig ejer.

 

Koncernchef Lasse Lindblad, Capinordic. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted.

Lindblad lænset for millioner

Thi kendes for ret. Højesteret har talt. Og den tale faldt ikke ud til finansmanden Lasse Lindblads fordel. Han – og to andre fra ledelsen i den krakkede Capinordic Bank – skal betale en erstatning på 89 mio. kr. til statens skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet.

Lasse Lindblad var idémand og arkitekt i den Capinordic-konstruktion, som i fire år fra 2006 til 2010 også havde en bank for de rige, Capinordic Bank, i porteføljen. Da banken krakkede, endte den i Finansiel Stabilitet.

Højesteret sagde i sin afgørelse, at Lasse Lindblad og de andre i ledelsen ikke var skyld i bankens krak, men de blev dømt til at betale erstatning for dårligt bankhåndværk i forbindelse med 11 konkrete bankengagementer.

Højesterets afgørelse ventes at være retningsgivende for rækken af andre retsopgør mod topledelserne i de krakkede banker. I det perspektiv var afgørelsen ikke en sejr for Finansiel Stabilitet. Snarere tværtimod.

Deborah Dunsire bliver ny administrerende direktør for medicinalfirmaet Lundbeck, oplyser selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto/Lundbeck.

Deborah kan få brug for en Lundbeck-pille

Forventningerne var enorme, da medicinalvirksomheden Lundbeck langt om længe fik overtalt et stort internationalt navn til at tage over som topchef. Men amerikansk-sydafrikanske Deborah Dunsire har ikke just fået en rullestart i sit nye job i Valby.

Lundbeck-aktien har tabt en 100-kroneseddel, siden Deborah Dunsire satte sig i CEO-stolen den 1. september 2018. Et fald på omkring 25 procent. Og uanset hvordan man ser på det internt i Lundbeck-hovedkontoret, er det altså børsmarkedets dom og tilliden til ledelsen, der her kommer til udtryk.

Ret skal være ret. Dunsires endelige eksamen kommer først senere, men skjules kan det ikke, at det p.t. er op ad bakke i Valby. Ikke bare bøvler ledelsen med pipelinen, Lundbeck har samtidig også fået en vis Kåre Schultz' hede ånde i nakken.

Kåre Schultz var i nogle år inde som succesrig topchef i Lundbeck, inden han rejste til Israel og blev sat i spidsen for det kriseramte israelske kopimedicinselskab Teva. Og hvad gør han så nu? Ja, han går bl.a. i kødet på nogle af Lundbecks sællerter.

Sådan er det i erhvervslivet, æd eller bli' selv ædt.