Ugens opture og nedture i dansk erhvervsliv

Den detroniserede Novo Nordisk-kronprins, Kåre Schultz, får oprejsning i denne uge.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh. Pressemøde i Brøndby. Præsentation af ny invester Jan Bech Andersen og spillerne Thomas Kahlenberg og Christian Nørgaard.
Læs mere
Fold sammen

Ugens opture

Profitjagt på bløde værdier

Juniorgossipperen har igen-igen ferie. Det giver lidt ekstra arbejde til resten af gossipredaktionen. Til gengæld er rundbordsdiskussionen afløst af et effektivt holdningsdiktatur og udpegning af de personer i Business-Danmark, som vi talte mest om i denne uge.

Brøndby-investorer Jan Bech Andersen (egentlig er han vel mæcen derude på vestegnen) får en tur på opturslisten. Ikke at Brøndby-afkastet er noget at skrive hjem om, men Jan Bech kaster sig nu ud i et nyt eventyr og putter en halv mia. kroner i en aktivistfond. I øvrigt med PR-manden og tidligere direktør i Vestas, Morten Albæk, som direktør for fonden. Respekt for det. Respekt for Jan Bech, som tør satse så mange af sine sparepenge på en fond, der må betegnes som hørende til i den bløde del af det knaldhårde pengeaktivistmiljø. Og også respekt for Morten Albæk, som siger farvel til sit velbetalte job, aktieoptioner og andre ydelser fra den store Vestas-koncern.

Voluntas hedder Jan Bechs pengekasse, som satser kronerne på, at de bløde værdier giver det bedste afkast.

(Artiklen fortsætter under indslaget)

 

ARKIV fra 2012. Kåre Schultz bliver ny topchef hos Lundbech. (Novo Nordisk årsregnskab. Kåre Schultz. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere

Kåre op ...

Trofaste gossiplæsere vil vide, at vi allerede i sidste uge havde den detroniserede Novo Nordisk-kronprins, Kåre Schultz, med som en af ugens tabere. Og vupti, et par dage efter er han så pludselig at finde blandt ugens vindere. Hvordan hænger det nu sammen?

En enig gossipredaktion er kommet frem til, at det (ganske overraskende) comeback, han har gjort ved at lande topchefposten i medicinalkoncernen Lundbeck, er ganske godt gået – om end et plaster på såret, kan man sige. Den månedlige løncheck på en mio. kr. eller mere fra Lundbeck – i en periode oven i købet et lignende beløb også fra Novo Nordisk – giver så rigeligt smør på brødet i Schultz-hjemmet. Kåre Schultz kommer til et udfordret Lundbeck, som har behov for en ansigtsløftning for at komme ud af stilstanden. Det er opgaven.

Rygtet som »Hard-Kåre« er løbet i forvejen, og rigtigt håndteret kan den nye Lundbeck-topchef bruge det offensivt. Time will show.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

 

Adm. direktør i Topdanmark Christian Sagild takker for ridderkorset i audiens hos dronning Margrethe mandag d. 9. januar 2012. (Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere

Her går det godt

Taktisk set var det nok meget godt, at pensions- og forsikringsbranchens formand holdt lidt lav profil med niveauet for indtjeningen i branchen.

»Vi har haft et par gode år i skadesforsikringsbranchen. Og 2014 blev et godt år,« lød det sagte fra formanden, Christian Sagild, da han i denne uge holdt sin tale på branchens årsmøde. Og det tør da siges. Branchen har haft et aldeles forrygende år.

Man kan bare kaste et blik på aktiekursen for de største i branchen i 2014 – et glimrende år for aktionærerne.

Gossipperne har respekt for branchens evne til at tjene penge i det miljø, der nu engang er for forsikring og pension. Og i øvrigt også respekt for branchen for at sætte nogle af de svære emner på dagsordenen. Nemlig fokus på de dilemmaer, som pengetankene står i med hensyn til investeringer i den grønne omstilling og etiske spørgsmål i forbindelse med investeringer verden over.

En svær, men vigtig debat, og en debat, der nok er kommet for at blive.

Ugens nedture

Foto: Jonas Vandall Ørtvig. Anders Hørsholt, FCKs administrerende direktør. Fotograferet i Parken på Østerbro (Foto: Jonas Vandall / Scanpix) Fold sammen
Læs mere

Stilstand i Parken

Det kører ikke rigtigt for Parken & Co. Stolpe-ind, stolpe-ud-virksomheden hænger – økonomisk set, og vel i grunden også fodboldmæssigt – fast i slæbesporet. Fodboldklubben FCK leverer ikke, hvad den skal levere til Parken-koncernen. Det betyder, at Parkens direktør Anders Hørsholt, som ellers havde fået skabt ro om økonomien i Parken, igen er presset tilbage i defensiven.

Af en eller anden mystisk grund havde Parken meget tidligt i forløbet indregnet hele eller dele af en fremtidig gevinst ved deltagelse i det lukrative Champions League-gruppespil. Den drøm er nu punkteret. Og vupti presses Parken-regnskabet igen tilbage i røde tal. Og hvad gør man så for at rette op? Man pumper nye transferpenge ind i fodboldafdelingen med en satsning på træneren Ståle Solbakken, som ikke har været overbevisende. Der er god fornuft i at investere sig ud af en krise, men det kræver, at Parken-ejerne har de rigtige folk på de rigtige pladser. Det kan kun næste sæson afgøre.

Foto: Liselotte Sabroe. Arkiv fra 2012. Kåre Schultz er ny topchef i Lundbech (Vicedirektør Kåre Schultz forlader ifølge flere medier Novo Nordisk (30.4.2015). (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere

... og Kåre ned

Efter 26 år i Novo Nordisk og på det seneste stående på trinnet lige inden den ultimative topstilling blev stolen sparket væk under Kåre Schultz. Derfor har han været ugens helt store samtaleemne.

Egentlig har han kørt lidt under medie­radaren gennem årene, ukendt som han er i den store offentlighed. Men på de interne linjer og i Business-Danmarks toplederkreds har Kåre Schultz været et varmt navn, og en mand omgærdet af mange rygter. Højt respekteret for sine faglige kvalifikationer, men også en mand, som til sidst faldt på de bløde værdier, manglen på empati. Sådan lyder i hvert fald skudsmålet, når man spørger i Kåre Schultz-sfæren. Hovedpersonen selv har båret til denne karakteristik med udmeldingen om, at image rager ham en høstblomst.

Men som topleder i en global koncern bliver man nu engang nødt til at kunne favne vidt. Selv hårde topledere må udvise en grad af empati.

Foto: Christian Liliendahl. Mediemand skal lede Claus Meyers nye bestyrelse BV.: Afgående Direktør for JP/Politikens hus, Lars Munch. Han tiltræder som formand for JP/Politikens hus, i stedet for Jørgen Ejbøl. Nye direktør for JP/Politikens hus bliver Stig Kirk Ørskov. Receptionen blev afholdt i Politikens hus, d. 27. februar 2014 Lars Munch. (Foto: Christian Liliendahl/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere

Munchs øv-sag

Det er en stor sag fra vores egen verden. Kollegerne på Rådhuspladsen, JP/Politikens Hus, er blevet mødt med et krav om at betale en fortjeneste/bøde på 415 mio. kr. for ulovligt at have bragt spilannoncer for udenlandske bettingfirmaer i perioden fra 2003-2011. Konkret er det spilannoncer i Ekstra Bladet, der er i skudlinjen, men i sidste ende ligger ansvaret hos den mangeårige direktør for mediehuset, Lars Munch, der i dag er bestyrelsesformand.

Så store sager ender, ifølge den altid klartseende gossip­redaktion, hos den øverst ansvarlige. Beløbet skulle ifølge Københavns Politi referere til den indtægt, som Lars Munch og hans folk har haft over en årrække. Men skal man tro JP/Politikens Hus og eksperter på området, er det sidste ord absolut ikke sagt i denne sag. Således forventes det, at sagen bliver bragt for EU-domstolen. Huset på Rådhuspladsen er ganske velpolstret, men en pludselig udgift på 400 mio. kr. vil dog ruske omkring 25 procent af egenkapitalen, så der er meget på spil. Forvent dog ingen endelig afklaring de første mange år.