Ugens opture og nedture i Business

Optur for DR-mands ankomst til Det Kongelige Teater og en ejendommatador med succes. Mindre heldig er topchefen bag Kopenhagen Fur samt den nye FLS-boss.

GN har en todelt ledelse med Lars Viksmoen, som chef for GN ReSound (høreapparater,) og Niels Svenningsen som chef for GN Netcom (head-set. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture:

Det er norsk altsammen

Gossipredaktionen har i denne uge haft svære kvaler. Ikke bare er juniorredaktøren igen på ferie, den resterende del af redaktionen har haft besvær med at beslutte sig til, hvem der skulle personificere successen i GN Store Nord. 2013 blev »et exceptionelt godt år,« som GN selv udtrykker det.

GN har nemlig en todelt ledelse med Lars Viksmoen, som chef for GN ReSound (høreapparater,) og Niels Svenningsen som chef for GN Netcom (head-set.) Efter moden overvejelse har redaktionen skåret igennem og kåret norske Lars Viksmoen (en nordmand) som vinder. Dels er ReSound det største forretningsområde, dels er nøgletallene i dette forretningsområde er anelse bedre end i Netcom. Endelig er Svenningsen først lige tiltrådt og har derfor næppe den store indflydelse på 2013-resultatet.

Men skal GN Store Nord også med i vinderopløbene fremover, må vi anmode GN Store Nord-formanden Per Wold-Olsen (han er i øvrigt også nordmand) om at beslutte sig for en enkelt topchef og dermed undgå og forvirre gossipperne.

Primadonnaledelse

Så fik nationalscenen, Det Kongelige Teater, sig en ny direktør. Sådan en lidt af det ene og lidt af det andet. Lidt kultur, lidt intellektualitet, lidt økonomi og sammenlagt – stærk og kompetent ledelse. Det skulle efter sigende være det, det gør en succesrig teaterdirektør anno 2014. Sammelagt det der skulle give den rigtige primadonnaledelse. Eller som teaterbestyrelsen så enkelt udtrykker det: »teatret bygger på tradition og fornyelse og forandring.

Den nye mand i chefstolen er DRs kulturdirektør Morten Hesseldahl. Tidligere direktør på dagbladet Information, forfatter, meningsdanner med mere. Det store spørgsmål er så, om Morten Hesseldahl kan få det til at spille på Kongens Nytorv, hvor ballet-, skuespil- og operastjernerne ledelsesmæssigt skal tages på en helt særlig måde. Den største opgave for Hesseldahl bliver dog noget så jordnært som at få solgt flere billetter. Han skal i bogstaveligste forstand skabe kø ved billetlugerne. Hesseldahl har placeret sig i en stol, hvor han skal kunne affinde sig med kritik, intern kritik såvel som ekstern kritik. Det er som med fodboldlandsholdets træner; alle har en mening om, hvordan kulturskatten skal forvaltes.

Matadoren

Det er ingen hemmelighed, at hvis man vil være rig, altså sådan rigtig milliard-rig, så skal man gøre det i ejendomme. Det er ikke så svært at finde ud. Svært er det derimod at time sine indgreb rigtigt. Utallige er de wannabe-milliardærer, som har kastet sig over hidsige ejendomsopkøb for lånte penge – på det helt forkerte tidspunkt. De er økonomisk døde i dag.

Og så er der Mikael Goldschmidt. Københavneren med domicil på Grønningen i den indre by, som samler ejendomme op hen ad vejen. Stille og roligt, og gerne på kontant basis. Givetvis til en fornuftig pris, og givetvis efter at have givet de pågældende ejendomme et seriøst tjek, inden slutsedlen skrives under. Senest har M. Goldschmidt Ejendomme købt »Trekroner-karréen« mellem Nyboder og Katellet. Det må være det eksperterne i Hammerslag-programmet ville kalde som værende tæt på en femmer. Selv kalder Goldschmidt Trekroner-komplekset for »det sidste af en perlerække af ejendomme i området Grønningen/Esplanaden.«

Mikael Goldschmidt er i dag mangemilliardær, helt præcist hvor mange er ikke til at vide. Selv oplyser han at beskæftige 1.350 medarbejdere i 25 virksomheder.

Ugens nedture:

Mr. Kopenhagen Fur bremser op

Øv, nu gik det lige så godt. Succeshistorien om det danske eventyr med danske minkskind har fået et brat ende. I hvert fald foreløbig. Verdens største auktion, Kopenhagen Fur i Glostrup, har i denne uge oplevet markant faldende priser på minkskind. Det er særligt de kinesiske kunder, der har holdt igen. Antallet af kinesiske indkøbene er pludselig halveret fra 500 til 250. Pelsauktionernes førstemand siden ruder konge var knægt, Torben Nielsen - han har bestyret auktionshuset siden 1993 - har travlt med at holde balancen med tilfredse kunder på begge sider. Nemlig pelsdyravlerne, som vil have mest muligt for deres skind, og opkøberne, som vil give mindst muligt. Men altså igennem en årrække en bedrift af Torben Nielsen & Co. at banke auktionen i Glostrup op til verdens største af slagsen. Der er lidt blandede meldinger omkring den bratte opbremsning. Dels tidligere tiders lageropbygning, dels den seneste tids oplysninger om, at de kinesiske skatte- og toldmyndigheder har kig på enkelte af de kinesiske pelsopkøbere med mistanke om svindel. Det kan have holdt andre kinesiske opkøbere tilbage.

Ny FLS-chef foran et øv-år

Måske den nye topchef i FLS, Thomas Schulz, havde ønsket sig, at han var blevet i sit gode job i Sverige frem for at opsøge problemerne ved at drage til Valby i København. Godt nok siger erhvervsbosserne ved festlige lejligheder, at de elsker udfordringer, Men næppe udfordringer så store som i FLS. Schulz tog over efter Jørgen Huno Rasmussen i FLS den 1. maj 2013.

I denne uge måtte FLS-chefen lægge et underskud for 2013 frem for de skuffede aktionærer. Et underskud for første gang i umindelige tider. Tilbagegang over hele linjen, og triste udsigter for både 2014 og 2015. Og så er det man spørger, sig mig, hvad var det i grunden for en butik Schulz overtog? Det må FLS-chefen dog have haft en seriøs snak med sin formand, Vagn Sørensen, om. Vagn Sørensen var også formand under Huno Rasmussens ledelse.

Det store spørgsmål i FLS er, hvad der er konjunkturbestemt og hvad der er selvforskyldt. Internationale konjunkturer kan man ikke kæmpe imod, men man kan tilpasse sig. Og måske er den erkendelse om opbremsning og tilpasning kommet lidt sent. 2014 bliver et omstillingsår, et spare- og effektiviseringsår. Et øv-år for dr. Schulz.

EU vil ikke som Margrethe vil

Økonomiminster Margrethe Vestager kan ikke gå på vandet. Men hun har været pokkers dygtig til at træde uden om de politiske vandpytter på Christiansborg og dermed undgå at falde i vandet. Helt sådan er det ikke i EU. Unionen vil ikke helt som Vestager og den danske realkreditobligation vil.

Masser af ny, finansiel EU-lovgivning er på vej. Og denne nye lovgivning truer vores allesammens kære familiemedlem, realkreditobligationen, som finansierer vore boliger. Udlandet og EU-lovgiverne er ikke helt så overbeviste om den danske boligobligations fortræffeligheder, som vi danskere er. Og det kan betyde, at det bliver dyrere at være boligejer, renten risikerer at blive presset op.

Derfor har Margrethe Vestager rejst i pendulfart til EU og rundt i Europa for at få de uvidende europæere til at elske den danske realkredit. Foreløbig uden det store held. Sidste punktum er dog ikke sat endnu, og derfor lader vi her på gossip-redaktionen en plads på vinderlisten stå åben til økonomiministeren, hvis ...

Ugens Vinder

Ugens Taber