Ugens op- og nedture: Syndebukke står i kø i Falck-skandalen

Berlingskes erhvervsredaktør Peter Suppli Benson og erhvervskommentator Jens Chr. Hansen kårer denne uges op- og nedture i det danske erhvervsliv.

DSB direktør Flemming Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Ugens vindere:

 

Tarzan må slippe lianerne

Helle Valentin, der er Global Chief Operating Officer (COO), Watson Internet of Things at IBM. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Vi har forsøgt. Gossip-redaktionen har ledt og ledt og ledt efter eventuelle vindere i Falck-Bios-sagen. Men uden held. Til gengæld er der voldsom trængsel ved indgangen til taberlisten. Pudsigt nok allesammen mænd.

I stedet har vi vendt søgeren andre steder hen og har fået Helle Valentin op på radaren. Helle Valentin, 52 år, ingeniør af uddannelse, bor i Birkerød og i en årrække med en stigende karriere i den verdensomspændende IT-koncern, IBM. Hertil et par bestyrelsesposter, blandt andet i PFA og den hollandske entreprenørvirksomhed Royal Bam.

Nu kan Helle Valentin så også kalde sig årets bestyrelseskvinde i Danmark. Med den hæder følger en forpligtelse til at være rollemodel for andre kvinder med ambitioner om at gå bestyrelsesvejen.

Helle Valentin har en enkel forklaring på den svære vej for mange kvinder frem mod bestyrelsesposterne. Joh, siger hun, mænd mangler ganske enkelt mod. Nok er mænd risikovillige, men ikke når det handler om at rykke kvinderne frem i bussen.

Me Tarzan, you Jane-mottoet er åbenbart stadigt gældende i Big Business.

Hovsa, Nykredit nu best-in-class

Nykredit-topchef Michael Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Også Nykredits topchef, Michael Rasmussen, lister sig i denne uge ind på vinderlisten. Nok var der et par milliarder kroners tilbagegang på bundlinjen i Nykredits årsregnskab, men dykker man lidt ned i tallene, ser det faktisk rigtig fornuftigt ud.

Når det samlede 2018-regnebræt for hele den finansielle skal gøres op, vil det vise sig, at Michael Rasmussen og hans Nykredit-folk placerer sig i toppen. Målt på vækst og kundetilfredshed og i top også med de laveste priser over for boligkunderne.

Det er ikke så dårligt endda. Oven på en periode for nogle år siden, hvor Nykredit fik imagetæsk for at svigte baglandet og søge børsnotering. Den blev siden aflyst, og så måtte Michael Rasmussen arbejde ud fra devisen: »Hvis man ikke kan få den, man elsker, må man elske den, man kan få.«

Det kan være bøvlet, når ejerne og kunderne er de samme. Men andelsformlen synes at virke i Nykredit.

Nu skal der altså spises op

Mette Lykke fra Too Good To Go Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Startup-kvinden Mette Lykke, som blev rig på løbeappen Endomondo, har kastet sig over et nyt projekt – i en helt anden boldgade.

Et kommercielt koncept med et samfunds- og miljørigtigt perspektiv. Det er madspilds-appen Too Good To Go. Den gode tanke om at skabe en forretning på at undgå forbrugersamfundets enorme madspild og få en fortjeneste på at bringe sultne kunder og forretninger med madspild sammen.

Mette Lykke og hendes efterhånden 24 ansatte har hentet yderligere 45 mio. kr. til at udvikle forretningen for i fire lande uden for Danmark. Opstarten er dyr, 2017 endte med et stort minus på 21 mio. kr. De nye penge er kommet fra de nuværende ejere, blandt andre fra IT-milliardæren Preben Damgaard.

Madspild er på ingen tid blevet et hverdagsbegreb, også i Danmark. Det koster samlet set det danske samfund mere end ti mia. kr. om året. Kan Mette Lykke og hendes folk bare få fat i en lille del af dette madspild, jamen, så kan der vise sig en god business i det.

Ugens tabere:

 

Syndebukke står i kø i Falck-skandalen – men en betalte regningerne

Foto af Allan Søgaard Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Follow the money. Det er et gammelt trick, som politi og journalister har fulgt alle år – helt fra Al Capone-dagene i 30ernes Chicago.

Og vælger vi den fremgangsmåde, så har én og kun én ansvaret for det, der nu kaldes »Falck-skandalen«.

Det er den tidligere mangeårige topchef og storaktionær, Allan Søgaard Larsen. For selv om mange har haft roller at spille i den hastigt voksende sag, så har de beskidte spindoktorer og de interne Falck-tiltag rettet mod politikere og omverden haft udspring i, at Falck har betalt regningerne for løsningen af opgaverne.

Det er dybt at falde for Allan Søgaard Larsen. Og selv om han ikke er dømt i nogen retssag, så har folkedomstolen afsagt dom.

Vi skal ikke langt tilbage for at finde Allan Søgaard Larsen som en vigtig og interessant samfundsaktør og -debattør. Falck-direktøren drev en succesfuld virksomhed og var samtidig en vigtig stemme, der satte nuancer og perspektiv på vigtige debatter om alt fra ledelse til cheflønninger.

Nu vil ingen høre på ham, og det bliver umuligt for ham at genvinde sin personlige troværdighed, når de dårlige sager fortsætter med at vælte ud af skabene.

Der er langt fra universitetsgangen til de bonede erhvervsgulve

bestyrelsesformand Torben M. Andersen. Fold sammen
Læs mere

2018 og begyndelsen af 2019 har i hvert fald bevist én ting. Alt går ikke nødvendigvis så korrekt og rigtigt for sig i erhvervslivet, som mange af os tror og forventer.

Hvidvasksagen er en af de grimme historier, der flåede tøjet af Danske Bank-ledelsen, og nu er sagen om Falcks kamp mod Bios eksploderet.

Og det bringer os til ATP. Pæne ATP. For det er jo vores alle sammens pensionsselskab. Derfor er det også »tilladt« at have en mening om, hvad de gør og ikke gør.

Set ude fra, står ATP i en sjælden udfordret situation. Og selskabets bestyrelsesformand, universitetsprofessor og tidligere overvismand, Torben M. Andersen, står med betydelige udfordringer, som må være noget anderledes end de akademiske opgaver, han ellers møder i gangene på Aarhus Universitet.

Han mangler f.eks. en direktør til ATP, efter at Christian Hyldahl måtte gå på grund af sin involvering i udbyttesagen via Nordea. Der er gået flere måneder, og ATP har endnu ikke fundet en afløser. Og det forlyder, at det kan trække ud. Mange måneder endda og det – kombineret med et svagere afkast for ATP – udstiller, at der er nok at gøre for ATP-formanden.

Det kører ikke ligefrem på skinner

Flemming Jensen, administrerende direktør, DSB. Foto: Tim Kildeborg Jensen /Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tim K. Jensen.

De kloge siger, at det er umuligt at gøre sig klog på togdrift. Og har man ellers fulgt bare lidt med i eskapaderne omkring DSB gennem årene, så må jeg erklære mig enig.

For selskabet er jo et sammensurium af statsstøtte. Tilbagebetalinger af støtte. Hovedbaner. Sidebaner. Stærke personalegrupper, som kæmper for gamle privilegier osv. osv.

Så det må være svært at være Flemming Jensen og sidde som direktør for jernbaneselskabet. Ikke at det er synd, men tungt må det være, i perioder.

Og det netop offentliggjorte regnskab fortæller da også historien om et selskab, som kæmper for sin fremtid. Passagertallet falder – ikke mindst på ruten over Storebælt, og det har længe virket som om, at selskabet har manglet ideer til, hvad der kunne stoppe blødningen af passagerer, som i stedet tager bilen eller de billige busser.

Nu lover Flemming Jensen bod, bedring og billigere billetter. Men altså, siger vi her på gossipredaktionen, lad os nu først se de billigere billetter. Og lad os nu først se, om danskerne egentlig er så vilde for at komme retur i togene.