Ugens op- og nedture: Kødkongen, dinosauren Rex og statsrevisorens høje spil

Fra venstre: Jesper Boelskifte, Rex Tillerson, Ulrik Drejsing, Peder Larsen, Christian Hyldahl og Jesper Brandgaard. Fold sammen
Læs mere

Ugens opture

 

Kødkonge vil lære tyskerne at spise bøf

Jeg spiste faktisk bøf forleden. Desværre ikke på Mash (dertil rækker den løn, som seniorgossipredaktør Hansen tildeler mig, trods alt ikke) og nu skal tyskerne lære at spise bøf på dansk.

Efter, at bøfkæden Mash har fået godt fat på bl.a. danske og britiske bøfelskere, så skal vore tyske naboer, nu lære, hvordan Mash mestrer kunsten at stege en bøf.

Med Jesper Boelskifte i spidsen vil Mash og »søsteren« Le Sommelier nu udbrede successen til Tyskland, hvor de ca. 80 millioner indbygere naturligt udgør en stor potentiel kundegruppe.

Samtidig med, at man netop har åbnet restaurant nummer syv i Danmark – og dermed lukket ekspansionen her til lands – så gør man klar til at etablere sig i Tyskland.

Det er en fantastisk succeshistorie, og ser man på de danske restaurantkæder generelt, så må man sige, at de er blevet dygtige til deres metier – og dygtige til at sprede koncepterne i det store udland – se bare på Claus Meyer og Co.

 

Dinosauren Rex indtager Washington

De kan godt begynde at forberede sig i alverdens hovedstæder.

Med Rex Tillersons snarlige udnævnelse som ny amerikansk udenrigsminister kan både embedsmænd i Washington og politikere rundt om i verden se frem til klar tale og direkte holdninger.

Det er det ry, Rex Tillerson tager med sig efter mange år som olieindustriens mægtigste mand. Rex Tillerson har tilbragt hele sin karriere i ExxonMobil – de seneste år som den øverste chef.

Det er en hård og kontant branche, men Tillerson har ry som en lyttende – omend direkte – direktør, der er langt fra det klassiske billede på en oliebisse.

Han har lang international erfaring og vil kunne blive en vigtig sparringspartner for den kommende præsident, der netop mangler det internationale på sit cv.

Om hans direktørevner så også rækker til spillet på de bonede gulve må vise sig, men ryet som en dreven forhandler tager han i hvert fald med sig.

VW-boss vil sælge biler på nettet

Køb en bil med et tryk på din smartphone.

Så enkelt er det nu, hvis du trænger til en modernisering af din bilflåde. For VW i Danmark har netop meldt ud som de første i Europa, at man nu vil sælge biler på nettet.

Det kan lyde mærkeligt – for hvem vil ikke gerne forbi forhandlere og prøve og dufte til en eventuel ny bil?

Men tænker man over det, så giver det god mening, at Ulrik Drejsig, VW-direktør i Danmark, som den første sætter gang i den slags salg.

For de unge kunder rykker i stigende grad over på nettet. Vi vænner os simpelthen til at købe mere og mere på nettet uden at røre først. Og analysen er altså, at den tendens også vil brede sig til bilbranchen.

Det gør det efterhånden svært for de gamle bilforhandlere. Hvis salget rykker, forsvinder tillægssalg nok også. Og i forvejen bliver reparationer også færre og færre. Det hedder udvikling.

 

Ugens nedture

 

Statsrevisorer råber svindel

Hovsa, spiller den ellers solide og respekterede formand for statsrevisorerne, Peder Larsen, højt spil med den altafgørende tillid til statsrevisorerne? Forhåbentlig ikke.

Peder Larsen og de andre statsrevisorer kom endnu engang med en harsk kritik af Skats administration. Dennegang for utilstrækkelig kontrol med momsrefusion.

Måbende TV-seere blev i den bedste sendetid efterladt med indtrykket af, at der nok er svindlet for op i mod 95 mia. kr., fordi Skat har sovet i timen. Igen. Kontrollen er ikke eksisterende.

Ingen tvivl om, at statsrevisorerne skal være på vagt og klare i mælet med kritik, når der er behov for det, og de senere år har vist, at det sejler i Skat. Mildest talt. Men statsrevisorerne skal selvfølgelig også have fast grund under de kritiske fødder. Hvad der er op og ned om mankoen på momskontoen svæver fortsat i det uvisse.

Peder Larsen risikerer at miste troværdighed, hvis der råbes »ulven kommer« i utide.

Velkommen til virkeligheden Hyldahl

ATPs nye chef fra 1. januar 2017, Christian Hyldahl, kan ikke se noget galt i, at Nordea for nu snart flere år siden forsøgte sig med en særlig avanceret skattefinte for at score en hurtig gevinst.

En finte som den schweiziske højesteret blankt afviste, fordi myndighederne betragtede det som en skatteomgåelse. Ikke desto mindre synes den nye ATP-chef den dag i dag, at det var en ordentlig og redelig handel. Til dagbladet Børsen siger han:

»Jeg bryder mig ikke om, at der bliver sået tvivl om min ordentlighed. Jeg synes, at det, vi har lavet på de her handler i Markets, har været fuldstændig ordentligt og fornuftigt. Vi har ikke noget at skamme os over.«

Hm, måske ikke skamme sig over, men dog reflektere over set med nutidens briller.

Spørgsmålet er om ATP-bestyrelsen er lige så villig til at afprøve grænser for forretningsetik som Hyldahls tidligere arbejdsgiver Nordea.

En svær fyring at forklare

Det var ikke just en vindersag, Simcorp-bestyrelsesformand Jesper Brandgaard skulle ud med i denne uge. En sag, hvor formanden skulle sige noget – uden at sige noget.

Jesper Brandgaard er til daglig finansdirektør i Novo Nordisk, og i så stor en virksomhed må han have oplevet lidt af hvert. I sin egenskab af formand i IT-­virksomheden Simcorp skulle han fyre sin finansdirektør Thomas Johansen.

Bruddet skete ikke med den sædvanlige passus om »gensidig aftale.« Simcorp-formanden lod forstå, at der ikke havde været noget at udsætte på sin finansdirektørs professionelle virke, men at »der er et brud på selskabets værdigrundlag, som vi ikke mener passer sig for en direktør i Simcorp«. Uden dog at fortælle om indholdet i dette værdigrundlag.

Sådanne personalesager er svære. Men måske skulle Brandgaard ikke have rodet sig ud i virksomhedens værdigrundlag. Det har i hvert fald sat allehånde spekulationer i gang.