Ugens op- og nedture i erhvervslivet

General forsamling i Mærsk i Bella Centret. Robert Mærsk Uggla Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
UGENS OPTURE

Jeffs forår

Der var godt nok stille på vejene ind til København i denne uge. Business-Danmark gik tidligt i påskeferie-mode. Gossipredaktionen har taget konsekvensen og udskiftet den ugentlige op- og nedtursliste med et formbarometer. Hvem er i form, og hvem har skuffet?

Det er pokkers svært at komme uden om topchefen fra ISS, Jeff Gravenhorst, som en foreløbig vinder i 2014. Pyha, Jeff, havde du fejlet den store og meget højtprofilerede børsnotering i marts, ja så er det ikke godt at vide, hvor du havde været nu. Men det gjorde du og dine 500.000 ISS-kolleger ikke. Børsmarkedet holdt, og ISS-aktien har foreløbig holdt skansen – i et meget uroligt marked. Det er ikke så ringe endda.

kommer så den kedelige og hårde hverdag, hvor I kvartal for kvartal skal bevise, at der er styr på forretningen og indtjeningen, og jo helst med en stigende tendens. Der kommer nedture og udsving, og gossipperne holder selvfølgelig et vågent øje med ISS-formen.

Men den tid der er gået godt, kommer jo ikke dårligt tilbage.

Borgens bjergkørsel – opad

Hvis Danske Bank-topchefen, Thomas Borgen, tager en ekstra snaps til påskefrokosten behøver det ikke være for at dulme nerverne og nervøsiteten. Norske Borgen kan med en vis, om end meget forsigtig optimisme se tilbage på sin entre i landets største bank. Set med gossippernes duggede briller er en ekstra påskesnaps ham vel undt.

Genrejsningen af storbankens omdømme i befolkningen tager tid efter så mange smæk i så lang tid. I realiteten skal Thomas Borgen dog nok indstille sig på, at det er op ad bakke i nogle år endnu. Det vigtigste for Borgen må være at konstatere, at bjergtoppen bliver en anelse tydeligere, og at dalbunden forsvinder mere og mere i bakspejlet. Beviserne kommer kvartal for kvartal, når regnskaberne lægges frem. Det er nemlig ganske enkelt omkring image. Det handler om at få en bundlinje, som omverdenen respekterer.

Set med de meget lange historiske briller er Thomas Borgen en atypisk Danske Bank-topchef. Udefra ser det i hvert fald ud til, at han meget bevidst forsøger også at give sin egen topchefprofil noget fra Borgens personlige univers.

Roberts mesterlære

Tænk sig at få endevendt og bedømt ethvert skifte, man måtte gøre i sit professionelle liv. Men sådan er det med Robert Uggla, det næste familieoverhoved i Mærsk-familien. Det er en del af arven – og forpligtelsen.

Helt overraskende var det ikke, da det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk i forbindelse med generalforsamlingen i marts meddelte, at Robert Uggla glider ind i bestyrelsen. Og hvad betyder det så?

Set fra gossipredaktionens ydmyge kommentatorsæde synes det at være meget mere end »blot« udpegningen af Robert Uggla til menigt bestyrelsesmedlem i Mærsk. Det er samtidig den endelige beslutning om arvefølgen, som således er planlagt årtier frem. Den 35-årige Robert Uggla går nu i »mesterlære« som familieoverhoved. Ikke for at overtage topchefposten i det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk, og sandsynligvis heller ikke formandsposten, men for at forberede sig på at overtage familiedepechen om fem-ti år som formand i den bestemmende A.P. Møller Fond efter sin mor, Ane Uggla.

Der kan selvfølgelig ske uventede ting, men karriereplanlægningen synes at være lagt for Robert Uggla.

UGENS NEDTURE

Av, av Jesper Koefoed

Hvem havde troet, at det var i den ellers stilige og noble revisionsbranche kvartalets største og mest farverige sæbeøje skulle findes. Av, av. Partner og topchef i revisionshuset KPMG, Jesper Koefoed, overraskede alt og alle i efteråret 2013 ved at sælge sig selv og størstedelen af KPMGs øvrige partnere og forretningen til EY-revisonshuset. Koefoed havde dog næppe forestillet sig den ballade det affødte.

Nogle af de helt store kunder stillede sig nemlig på bagbenene, blandt andet Carlsberg og A.P. Møller - Mærsk. Skuffede som de var. Mange andre revisionskunder flyttede med Jesper Koefoed & Co over i det nye EY-regi, men først efter en til tider bitter kamp fra hus til hus mellem Jesper Koefoed-fløjen og de tilbageværende i det »gamle« KPMG, som fik et nyt ansigt i toppen, nemlig Thomas Hofman Bang.

Set ude fra er det svært at vurdere ret og vrang i dette bitre revisionsopgør. Derimod er det ikke svært at vurdere, at Koefoed-fløjen totalt mistimede og fejlkommunikerede bruddet med KPMG. Og det er en rigtig øv-sag i en branche, hvor man handler med loyalitet og tillid.

Corydon glemte sit kaffemøde

DONG sagde det, og så var dette ellers stærke politiske talent sat i skammekrogen – og skubbet tilbage i magthierarkiet. Om det var rygtet om Blå Bjarnes kærlighed til borgerlig politik, der lagde grundstenen til finansminister Bjarne Corydons dramatiske nedtur eller håndteringen af DONG-sagen er ikke helt til at vide. Sandsynligvis en blanding af begge dele.

Set i bakspejlet er det fortsat uforståeligt, at et delvist salg af statens aktier i det kriseramte DONG kunne ændre så meget i det politiske landskab. Staten er fortsat største aktionær i DONG. Kendsgerningen er imidlertid, at Bjarne Corydon synes at have været mere optaget af McKinsey-effektiviteten hos den »slemme« amerikanske kapitalfond Goldman Sachs end at drikke kaffe med Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti for at lande DONG-salget uden bulder og brag. På Christiansborg taler man om et eklatant politisk fejljudgement.

Og så kan det sådan set godt være, at delsalget af DONG-aktierne var rigtigt set ud fra en økonomisk og effektivitets betragtning. Men når den politiske håndtering kikser er det »Spildte Guds ord på Balle-Lars«.

Karens hellige dage i Bramming

Sydbank-topchefen Karen Frøsig kom skidt ud af 2013, og heller ikke 2014 har hidtil budt på mange lykkelige stunder. I hvert fald ikke som det ser ud udadtil. De mange bankfrie påskedage kan derfor forventes at være et positivt afbræk fra den megen bøvl på hovedkontoret i Aabenraa. Måske finder Karen Frøsig lidt ro og ny energi på hjemmeadressen, Tørreladen i Bramming.

Det skal understreges, at Sydbank ingenlunde er en bank i økonomisk krise, bøvlet for Karen Frøsig handler om en kommunikations- og tillidskrise. Skuffende var det, at Sydbank pludselig løb ind i en stor ekstraordinær nedskriving, men værre blev det, da Frøsig fejlhåndterede dette nedskrivningsbehov dikteret af Finanstilsynet. For slet ikke at tale om købet af den konkurstruede Tønder Bank.

Omverdenen stod tilbage med indtrykket af en topchef, som ikke fuldt og helt påtog sig ansvaret. Det gav murren i krogene og sprækker i tilliden. Formanden har bakket Frøsig op, men et godt gæt er, at den resterende del af 2014 skal byde på nogle sejre for Karen Frøsig, hvis tilliden til topledelsen i Sydbank skal genoprettes.