Ugens op- og nedture i erhvervslivet

Hvem klarede sig godt og skidt i dansk erhvervsliv i denne uge? Få svarene her.

Dorte Krak direktør i ARP Hansen Fold sammen
Læs mere

UGENS OPTURE

Dorte Kraks hotelhemmelighed

For ikke så mange år siden lå Arp-Hansen Group som den lidt frække opkomling på det københavnske hotelmarked.

Stifteren, murermester Alf Arp-Hansen, var ikke som folk var flest, og økonomien ikke altid, som den burde være. Siden har hotelkoncernen vokset sig stor og stærk og står i dag allerøverst på den københavnske hotelscene, mens andre i branchen hænger med næbbet. Den succesfulde Arp-Hansen koncern er i de seneste mange år forvaltet at direktør Dorte Krak.

Mens en række kolleger i branchen droppede tanken om at eje de mursten, hotellet bliver drevet fra, har Arp-Hansen holdt fast i strategien med også at eje ejendomme. Det har vist sig ikke at være helt tosset. Læg hertil et boomende København, som er Arp-Hansen Groups satsningsområde. Hotelgruppen har i dag stiftersønnen Henning Arp-Hansen som hovedaktionær og bestyrelsesformand. Makkerparret øverst i Arp-Hansen synes at virke noget nær perfekt. Nye hoteller er på vej, dennegang så langt væk som i Aarhus.

Kan blive en del af bryggeribraget

Kasper Rørsted er en af de få danske topchefer, som er braget igennem i udlandet.

Han er overbossen i den tyske detailkoncern Henkel med 50.000 medarbejdere. Og i øvrigt en efterspurgt herre også til bestyrelsesarbejde. Nu har verdens største bryggeri, belgisk-amerikanske AB InBev, lokket Kasper Rørsted til at komme med i bestyrelsen. Bryggeriet har blandt andet den kendte amerikanske øl Budweiser i produktpaletten.

Det kan såmænd blive et ganske omfangsrigt bestyrelsesarbejde for Rørsted. Netop AB Inbev er på rygteplan kædet sammen med verdens næststørste bryggeri, SAB Miller, og holder disse overtagelses- og fusionsrygter vand, ja så bliver det en kæmpemæssig opgave, også for bestyrelsen. Kasper Rørsted lægger også ind i mellem vejen forbi moderlandet, således er han blandt andet med i Danfoss-bestyrelsen.

Kommer det store fusionsbrag i bryggeriverdenen, kan det også påvirke Carlsberg. Så hold øje med Rørsted.

Store Nord-formands prøveballon

Det er nok for overgjort at hæfte en Tietgen-mærkat på ryggen af nordmanden Per Wold-Olsen.

Men ligesom danske Tietgen, der satte GN Store Nord på verdenskortet tilbage i 1869, så har den nuværende formand for GN Store Nord Per Wold-Olsen også tanker om at sætte nye forretningsben i søen. Vel vidende at man skal være varsom med sådanne væksttanker i en tid, hvor aktiemarkedet frygter fejlopkøb og fejlinvesteringer mere end chancen for at købe op med succes.

Derfor har GN-formanden snedigt sendt en prøveballon op om, at GN Store Nord ud over sine nuværende to ben med høreapparater og head set måske skulle kigge sig om efter endnu et forretningsben. Måske noget med lyd, som Wold-Olsen og hans folk i forvejen har god forstand på. Og der hænger den så, prøveballonen. Aktiemarkedet skuler lidt – og frygter det værste, men signalet er sendt af sted, og mon ikke GN Store Nord er længere fremme i denne vækststrategi end Per Wold-Olsen foreløbig giver udtryk for. Gossipperne venter spændt på, hvad nordmanden har i formandstasken.

Lundbecks konstituerede formand, Per Wold-Olsen. Fold sammen
Læs mere

UGENS NEDTURE

Det handler om anstændighed

Kollegerne på DR havde en god historie forleden. Pensionsselskabet PKAs direktør, Peter Damgaard Jensen – og også tidligere LD-direktør Jeppe Christiansen – har en række gange sagt ja til invitationer til deltagelse i mondæne vinterferier ved franske Mont Blanc betalt af kapitalfonden Triton.

Godt ser det ikke ud, når højtlønnede pensionsselskabsdirektører lader andre betale for skiferier – og da slet ikke, når for eksempel Peter Damgaard Jensen år efter år har taget konen med på betalt ferie. Ingen kan have noget imod relationsopbygning. Men det lugter af skidt, når turene gentages igen og igen, og konen som noget selvfølgeligt tager med. Den slags må topcheferne da selv kunne – og skulle – betale for. Ingen skal jo glemme, at de glade bydere ikke bare er flinke og giver gaver gratis væk, men selvfølgelig spekulerer i, hvad de mon får igen for invitationerne.

Måske er dette sagen, der rejser en tiltrængt diskussion. Hvorfor ikke lave nogle spilleregler for, hvad der er i orden, og hvad der ikke er i orden.

Adm. direktør i PKA pension og formand i Forsikring & Pension Peter Damgaard Jensen. Fold sammen
Læs mere

Velkommen til 2015, Jens Due Olsen

Historien har ikke taget mange overskrifter – endnu. For den har potentialet til at vokse sig stor, så stor, at bestyrelsesformand Jens Due Olsen fra kemikoncernen Cheminova, kan blive tvunget til at ændre holding.

Cheminova er ved at blive solgt. I den forbindelse vil storaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond, sætte millioner ind i en fond, der skal hjælpe staten med oprydningen efter fabrikkens mangeårige giftudledning. Det siger Jens Due Olsen imidlertid nej til – fordi det ikke er godt for aktionærerne. Isoleret set har han måske ret, men det ændrer ikke på, at enhver virksomhed selvfølgelig også har pligter i forhold til det samfund, man lever i. Så når selskabet nu sælges for milliarder, vil det være helt naturligt, at man bidrager bare en smule til giftoprydningen, som man altså selv har bygget sin virksomhed på.

En anden aktionær, ATP, har støttet formanden. Men lur mig, om ATP ikke vender på en tallerken. Det bør de overveje at gøre.

Danske Cheminova, der er ejet af børsnoterede Auriga Industries, er blevet solgt til amerikanske FMC Corporation. Her Jens Due Olsen, formand for Aurigas og Cheminovas bestyrelse. Fold sammen
Læs mere

En båd med pirater blev dyrt

Rederiet Shipcraft, der tidligere havde rederidirektør Claus Bech i spidsen, optræder ikke ofte på gossip-listen.

Dette bliver faktisk både første og sidste gang, eftersom rederiet, der blev landskendt, da rederiet i 838 dage havde skib og besætning kapret af somaliske pirater for et par år siden, reelt har lukket og slukket forretningen.

Rederiet – og daværende direktør Claus Bech – blev udsat for heftig kritik under den lange gidselsag. Rederiet blev beskyldt for ikke at gøre nok og for ikke at ville betale for at få sine søfolk frigivet.

Til sidst lykkedes det faktisk at få gidslerne fri – mod betaling af en gidselsum på angiveligt 39 millioner kroner.

Desværre for rederiet var gidselsagen så stor en udfordring, at fokus flyttede væk fra driften af resten af rederiet, hvorfor kunder og muligheder forsvandt. Så selv om gidselsagen blev afsluttet, viste det sig efterfølgende umuligt igen at få gang i rederiet, der ellers var specialiseret i blandt andet søtransport af våben.